CIRKA 10 PORTIONER
- 2 ägg (delade i vita och gula)
- 350 g Mascarpone och Philadelphiaost blandat
- 1 dl strösocker
- saft och finrivet skal från en lime
- 2 dl vispgrädde
Blandning nummer 1
Vispa äggvitorna till hårt skum (låt stå i kyl).
Blandning nummer 2
Vispa 3 dl grädde med 1 tsk vaniljsocker (låt stå i kyl).
Blandning nummer 3
Vispa ihop äggulorna med socker och blanda i Mascarponeosten (låt stå i kyl).
Vänd försiktigt ihop alla tre blandningar och frys in i en pajform som är plastad med plastfolie. Om du önskar kan du ha krossade digestivekex och råsocker i botten av pajformen. Alternativt baka en botten..
KALL GRÄDDSABAYONNESÅS
- 2 cl vitt sött vin
- 2 cl vatten
- 40 g strösocker
- 3 äggulor
- ½ dl vispgrädde
- ½ dl vispad grädde
Blanda alla ingredienser, utom ½ dl vispad grädde, i en såskastrull. Vispa i vattenbad till en gulvit pösig sås. Kyl den uppvispade såsen och vänd sedan ned den vispade grädden.
APELSINSALLAD I GRAPPALIKÖR
- 3 renskalade apelsiner i fina filéer
- 3 msk grappalikör
- sockerlag (se recept nedan)
Blanda grappalikör och sockerlag. Låt apelsinklyftorna ligga i lagen ca 2 timmar.
SOCKERLAG
- 100 gram strösocker
- ½ dl vatten
Koka upp och låt sockret smälta. Kyl ned.
CHILI- OCH VINBÄRSBALSAMICOSIRAP
- 1 dl röd vinbärsgelé
- 1 tsk finhackad röd mild chili
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk vit balsamicovinäger
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl strösocker
- 2 msk honung (hård)
- 2 krm salt
Ringla sirapen över kakan vid servering.
I GLASET
Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 bjuder på frisk doft av aprikos, mandel och honung. Smaken är söt och frisk med inslag av fat, aprikoser, apelsiner, kokos, saffran och honung. Nr 2901 på Systembolaget, pris 189 kr. Saknas vinet i din butik, be personalen beställa hem det.