Soppa med svamp

Soppa är lättlagad och bra mat där smakerna får smälta ihop. Den här potatissoppan kan lagas på exempelvis torkad Karl Johansvamp eller trattkantareller.

 

Till 4 portioner behöver du:

  • 1 potatis av mjölig sort, t ex mandelpotatis
  • 30 g torkad svamp eller 400 g färsk
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 8 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl kokbar crèmé fraîche (lätt)
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl lättmjölk
  • Salt
  • Cayennepeppar

 

Blötlägg svampen om den är torkad. Skala och skär potatis och schalottenlök grovt. Skala och skiva vitlöksklyftan. Lägg det i en stekpanna med svampen och bryn i smör cirka 3 minuter. Flytta över det till en gryta. Tillsätt vatten, vin och buljong. Låt koka 10 minuter. Rör ner crèmé fraîche och grädde. Låt koka upp. Mixa och smaksätt med salt och cayennepeppar. Servera soppan varm med mjölkskum
på toppen.