Vackra klänningar, prominenta gäster, utsökt mat och goda drycker. Det är inte för intet som Nobelbanketten i Blå Hallen brukar kallas för festernas fest. Vid fem tillfällen har Granqvist Beverage House fått äran att leverera vin till den prestigefyllda Nobelmiddagen.
Fösta gången, år 2000, stod Granqvist för vinet till såväl varmrätt som dessert. Då kunde gästerna njuta av det röda Château Larrivet-Haut-Brion samt det vita, söta Château Raymond Lafon. Tre år senare var det dags igen. Då med det röda Chateau Malescot St Exupéry, som serverades till varmrätten.
– Det här är verkligen en fjäder i hatten för oss. Kul att få komma tillbaka och leverera så snabbt igen, det hade vi nog inte vågat hoppas på, sade Lennart Granqvist, grundare till Granqvist Beverage House.
Jean Luc Zuger, vars familj äger Chateau Malescot St Exupéry, var både stolt och nöjd över att deras vin valts ut till Nobelmiddagen.
– Vår familj ser det som en stor ära att ha fått leverera vin till Nobelfestligheterna. Faktum är att de 360 flaskor som levererades till Nobelmiddagen hämtades ur vår privata vinkällare eftersom vi egentligen hade sålt slut på alla 1996:or, en av våra absolut bästa årgångar.
Ytterligare två år med Château Raymond-Lafon
År 2004 och 2010 lyckades Château Raymond Lafon åter övertyga Nobelstiftelsen, när det söta vinet serverades till desserterna.
– Det här är en stor ära för oss och när vi blivit utvalda för tredje gången måste det innebära att Nobelstiftelsen verkligen gillar vårt vin. Det här ger oss världsrenommé och inte minst japanerna imponeras av att vi finns med på Nobelfesten, sade Jean-Pierre Meslier på Château Raymond-Lafon i samband med leveransen.
Château Raymond-Lafon är ett litet vinföretag som drivs av familjen Meslier. Fadern Pierre Meslier var en gång i tiden vinmakare på Château d’Yqem, som av många anses producera världens bästa vin. Han slutade dock där och startade eget 1972. Tålmodigt arbete i snart fyra decennier har resulterat i en vingård av högsta klass och viner som räknas bland de förnämsta i Sauternes.
Sött från Sauternes gifte sig med desserten
I oktober 2005 kom det glädjande beskedet för fjärde gången. LeDauphin de Guiraud hade valts ut som dessertvin. Till en citrus- och bärdessert skapad av konditor Magnus Johansson kunde gästerna i Blå Hallen njuta av det söta vinet från Sauternes i Frankrike.
– Det är en ung Sauternes med frisk och neutral sötma, vilket gör att vinet gifter sig väl med desserten, betygsatte Åke Altéus, vice VD på Nobelstiftelsen.
Nobelviner från Granqvist Beverage House
Château Raymond-Lafon. Nobel år 2000, 2004 samt 2010. Sött vitt vin från Sauternes. Passar givetvis bra till desserter samt till nötter, blå- och grönmögelostar, gåslever samt på egen hand.
Vinet finns tillgängligt i flera årgångar.
Château Raymond Lafon 1997. Nr 74228
Chateau Raymond-Lafon 1999. Nr 71693.
Château Raymond Lafon 2002. Nr 74226.
Château Raymond Lafon 2003. Nr 74225.
Château Larrivet-Haut-Brion. Nobel år 2000. Medelfylligt rött från Bordeaux. Passar bra till stekt och grillat kött samt hårdostar. Nr 82783.
Chateau Malescot St Exupéry. Nobel år 2003. Medelfylligt rött från Medoc/Bordeaux. Passar utmärkt till grillade kötträtter och vällagrade hårdostar. Nr 87948.
Le Dauphin de Guiraud. Nobelvin år 2005. Sött vitt vin från Sauternes. Passar fint på egen hand, till desserter, nötter, mögelostar samt gåslever.
Nr 88837.
Till dessa rätter serverades Nobelvinerna
År 2000
Citronstekt ankbröst med västerbottentimbal, ragu på kantareller och jordärtskocka samt örtpotatispuré.
Château Larrivet-Haut-Brion
Vaniljglass med lingonsorbet.
Château Raymond Lafon.
År 2003
Murkelfärserad pärlhöna med ragu på Karl Johansvamp, bondbönor, pumpa och haricots verts. Serveras med potatisterrin och svampsås.
Chateau Malescot St Exupéry.
År 2004
Mandelmousse med hjortron samt mandelmjölkssorbet.
Château Raymond Lafon.
År 2005
Citron- och yoghurtmousse med åkerbärsmarmelad, färska hallon.
LeDauphin de Guiraud.
År 2010
Len mjölkchoklad och apelsinbavaroise smaksatt med gammeldansk bitter. Serveras med apelsinsallad.
Château Raymond Lafon.