Garnacha

Äger rödvinsvärlden

I torrt och blåsigt klimat på mager och stenig mark trivs Garnacha som bäst. Den mörkblå druvan levererar fina, fruktiga röda viner med stor koncentration och hög alkoholhalt. Garnacha är världens mest odlade rödvinsdruva och växer i princip överallt där blå druvor trivs. I norra Spanien – i distrikten Aragonien, Katalonien, Navarra och Rioja är odlingarna omfattande. Här används Garnacha vanligtvis för att skapa balanserade cuvéer med andra druvor som Syrah eller lokala sorter. Förr kallade spanjorerna druvan för Tinta Aragonés, vilket styrker att ursprunget faktiskt skulle kunna vara just Aragonien. Härifrån spreds den förmodligen redan under tidig medeltid över till Languedoc och Rhônedalen i södra Frankrike, där den i dag kallas Grenache eller Grenache Noir.

Den sent mognande druvans höga alkoholhalt och fina fruktighet gör den populär bland vinmakare som gärna använder den för att balansera de tuffare smaker som exempelvis Syrah och Merlot bjuder på. Viner från södra Rhônedalen, och då speciellt Chateauneuf-du-Pape och angränsande kommuner, innehåller ofta en stor andel Grenache. Viner gjorda på enbart Grenache/Garnacha har ofta dofter med inslag av mörka bär och örter och smaken kännetecknas av stor fruktighet. Men de mognar ofta snabbt och de vinner inte på någon längre lagring.

Druvan är också en utmärkt bas för smakrika roséviner och i kommunerna Banyuls och Maury i Languedoc-Roussillon används den till vin doux naturel, de berömda starkvinerna.


Nyfiken på Garnacha? Följ länken för att läsa om våra produkter.