Bäst med ädelröta
Utan ädelröta skulle Sémillon inte ha varit mer än en grön vindruva bland många andra. Men tack vare dess tunna skal angrips den lätt av botrytissvampen och ger vita, söta viner i världsklass. Sémillon trivs mycket bra i sydvästra Frankrike och är den viktigaste druvan i ädelsöta viner från Bordeauxområden som Sauternes och Graves. Den blandas för det mesta med Sauvignon Blanc, som med sin syra balanserar den betydligt mindre syrliga Sémillon. Många vinmakare föredrar dessutom att tillsätta den kryddiga Muscadelle i sina viner.
Sémillon är tacksam att odla och ger stor avkastning, men det gäller att vinodlarna är tuffa vid gallringen, annars blir fräschören och syranivåerna lätt lidande. Vinerna från Bordeaux får en angenäm, koncentrerad sötma i kombination med hög syra, doft av exotiska frukter och honung. Den typiska doften kommer från de estrar (doftämnen) som bildas i druvor som angrips av botrytis. Det finns även torra Sémillonviner, men de kommer huvudsakligen från Australien. Druvan odlas även i länder som Chile, Argentina, Sydafrika, Israel och USA, men förekommer där oftast i söta viner.
Nyfiken på Sémillon? Följ länken för att läsa om våra produkter.