Veiga Madeira Malvazia 15 YO |
Apértif Sällskapsdryck Ostar Desserter |
Madeira är en kvalitetsprodukt med ett mycket avancerat tillverkningssystem med uppvärmning av vinet i ”estufas”. Förr tillverkades de olika kvaliteterna av Malvazia, Boal, Verdelho och Sercial. Idag är det druvan Negramoll (även kallad Negra Mole eller Tinta Negra) som gäller och de gamla namnen står för olika sötma i vinet, från sött till torrt. Tidigare var Sverige en stor marknad för producenten Henriques & Henriques, men idag är konsumtionen obehagligt liten.
Om leverantören
Inspirationslänkar
- Choklad- och kastanjekaka
Portvinsdrinkar
Fattiga riddare med björnbär, kanelmaräng och riven mandel
Favaíto Anneberg
Favaíto Spritz
Favaíto Cerveja
Favaíto Honeysuckle
Favaíto Bonito Mojito
Favaíto Liqourice
Madeirasås
Privatimport
Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Systembolags nr: | 76175 |
Produkt: | Starkvin Madeira, Söt |
Sortiment: | Beställningssortiment |
Förpackning: | Halvflaska |
Förslutning: | Naturkork |
Volym: | 375 |
Ålder: | 15 YO |
Producent: | Henriques & Henriques |
Land: | Portugal |
Område: | Madeira |
Syra: | 5,2 g/l |
Restsocker: | 111 g/l |
Alkoholhalt: | 19 vol% |
Hållbarhet: | Minst 25 år |
Dricktemperatur: | 18 - 20 °C |
Druva: | Malvazia (100%) |
Färg: | Bärnstensfärgad med gyllene anslag |
Doft: | Stor och komplex doft med inslag av honung och torkad frukt. |
Smak: | Rik, fyllig smak med inslag av russin och torkade frukter. |
Jordmån: | Vulkaniska jordarter |
Framställning: | Temperaturkontrollerad jäsning på ståltank som avbryts relativt tidigt med hjälp av vinsprit för att behålla söthetsgraden i vinet. Sedan upphettas vinet till 45° under 90 dagar. |
Passar bra till: | Digestif, mörk choklad, färsk frukt, sorbet, jordgubbar, kaffekryddade desserter ex. tiramisu samt till kaffet. |
Systembolaget: | 212.00 SEK |