Recept: Kristine Wallin.
Kristine Wallin i Ugglum utanför Falköping är en av Sveriges främsta pralinmakare. Men hon skapar också eleganta bakverk och desserter på beställning. Till vardags arbetar hon som fysioterapeut och ergonom.
4 PORTIONER
CHOKLADMOUSSE
- 1 gelatinblad
- 300 g vispgrädde
- 3 äggulor
- 1 ägg
- 25 g vatten
- 60 g socker
- 120 g mörk choklad, 60 % kakaohalt
- 2 tsk konjak
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Vispa upp grädden lätt. Ställ kallt. Vispa på full hastighet upp äggula och ägg till skum. Koka upp vatten och socker till 118 grader. Häll under vispning ned sockerlagen i äggen i en tunn stråle. Vispa tills blandningen nått rumstemperatur. Värm upp konjaken. Smält gelatinbladet i vätskan och blanda i det i ägg- och sockersmeten. Smält chokladen i mikron till 55 grader. Rör om ofta så den inte bränns. Blanda ned chokladen i smeten. Vänd sist i grädden. Fördela i silikonformar och ställ i frysen minst två timmar. Eller fördela moussen i glas och ställ i kylen minst 2 timmar.
NYPONKOLA
- 250 g grädde
- 210 g ljus sirap
- 150 g strösocker
- 40 g malet nyponmjöl
- 0,5 tsk vaniljpulver
- Några droppar citronsaft
- 30 g smör
- 1 krm salt
Mortla nyponmjölet fint. Blanda grädde, socker, sirap, nyponmjöl och vaniljpulver i en tjockbottnad kastrull. Koka kolasåsen under omrörning på medelhög temperatur till 109 grader (tar cirka 10 minuter). Rör i smör och salt. Blanda ordentligt och sila sedan eventuellt kolan för att få bort de större bitarna av nypon. Låt svalna till rumstemperatur innan servering.
ROSTADE PEKANNÖTTER
- 100 g pekannötter
- 30 g vatten
- 75 g socker
Rosta pekannötterna i en torr varm stekpanna, cirka 4 minuter. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt nötterna och värm under omrörning tills de sockrar sig. Häll ut allt på bakplåtspapper och låt svalna. Grovhacka.
TUILLEKEX
- 30 g äggvita
- 20 g vetemjöl
- 20 g nyponmjöl
- 40 g florsocker
- 30 g vispgrädde
- 0,5 tsk rapsolja
- En nypa salt
Blanda samman ingredienserna till en jämn smet. Dra med en palett ut ett tunt lager i en silikonform eller direkt på en silikonmatta. Baka av mitt i ugnen, 180 grader i 7–10 minuter. Lossa dem från formen när de fortfarande är varma och formbara. Pensla försiktigt med guldpulver när de har stelnat.
SERVERING
Servera i portionsglas eller lägg upp på tallrik som på bilden.
VINTIPS!
Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Ädelsött vitt vin från Ungern med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och söt med inslag av fat, honung, apelsinmarmelad och mandelmassa. Passar fint att dricka till de flesta desserter, grönmögelost och paté. Nr 2901, pris 209 kr (500 ml) i Systembolagets fasta sortiment. Finns i de flesta Systembutiker. Aktuell årgång är 2017.
Champagne Haton Cuvée Rosé
Torr, ekologisk rosa champagne i absolut toppklass. Görs på druvorna Pinot Noir, Petit Menuier och Chardonnay. Lagrad minst tre år. Fruktig, välbalanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar fint att servera till chokladmousse med nyponkola men även till ostron, skaldjur och fisk och som apéritif. Nr 77621, pris 399 kr i beställningssortimentet.