Kavring med laxmousse

Receptet är framtaget av Nichlas Fransén

4 PORTIONER

  • 250 g varmrökt lax
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad dill
  • 400 g philadelphiaost
  • salt och peppar
  • eventuellt lite pepparrot
  • 4 skivor kavring
  • 40 g löjrom eller tångkaviar
  • lime
  • dill

 

Blanda alla ingredienser förutom löjromen och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite pepparrot. Låt stå kallt ungefär 1 timme. Skär till bröden till valfri form, lägg på laxmoussen och toppa med löjrom eller tångkaviar. Avsluta med att lägga på en klyfta lime.

 

I GLASET

Staile Uisge The Drum Single Highland Malt
Finessrik doft med inslag av frukt, malt och torv. Mild och rund smak med fruktig finish. Nr 86666, pris 299 kr. Läs mer och beställ.


Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs trocken
Torrt vitt vin som görs på Rieslingdruvor från de högsta och brantaste odlingarna i Mosel. Producenten Weingut Kallfelz är en av de främsta i regionen. Vinet är friskt och fruktigt med toner av tropiska frukter. Fin balans mellan restsötma och syra. Nr 70099, pris 167 kr. Läs mer och beställ.

Receptet är framtaget av Nichlas Fransén

4 PORTIONER


Ryggbiff

  • 4 × 150 g ryggbiff
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 kvist rosmarin
  • salt och peppar

 

Ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumsvarmt. Värm upp en stekpanna och lägg i en stor klick smör och olja. Vänta tills smöret tystnat, och lägg sedan i köttet och bryn tills det får fin färg. Dra sedan ner temperaturen till medelvärme på plattan och lägg i en kvist rosmarin och stek köttet till en innertemperatur på cirka 55 grader för medium. Ös under tiden du steker. Låt köttet vila 5 minuter på en tallrik under handduk.

 

Millefuillepotatis (potatiskaka)

  • 1 kg fast potatis
  • 75 g smör
  • 4 kvistar färsk timjan eller 2 msk torkad
  • salt och peppar

 

Börja med att smälta smöret tillsammans med timjan. Smaka av med salt och peppar (det ska kännas lite för salt). Skiva potatis tunt i maskin eller med mandolin. Blanda potatis och smör i en skål. Det ska bli smör på alla potatisskivor. Lägg potatisen i en form. Det är inte så noga hur de läggs i formen men det översta lagret ska vara så jämnt som möjligt.

Lägg ett bakplåtspapper över potatisen och täck sedan ytan med ytterligare en form. Baka i 190 grader i ugn tills potatisen är mjuk, det tar cirka 40 minuter.

Ta ut från ugnen. Lägg en tyngd över potatisen och ställ i kylen minst 2 timmar, helst över natten. Ta potatisen ur formen och skär i valfri form. Stek bitarna frasiga, eller värm i ugn på 220 grader i 10 minuter.

 

Saltbakade rödbetor

  • 3 färska rödbetor
  • 400 g grovsalt
  • 1 msk smör
  • färsk eller torkad timjan

 

Lägg rödbetorna i en form och häll på grovsalt. Det behöver inte täcka betorna. Baka i 200 grader i ugn tills de är mjuka. Låt betorna svalna en stund innan du tar av skalet och delar dem i bitar. Bryn dem snabbt i timjan och smör i en stekpanna. Klara att serveras.

 

Grönpepparsås

  • 1 burk avrunnen grönpeppar i lag
  • 1 hackad schalottenlök
  • 20 g smör
  • 5 cl whisky
  • 2 dl oxfond
  • 2 dl grädde
  • 1 msk gorgonzola eller blåmögelost
  • salt och peppar

 

Fräs lök och grönpeppar i smör tills löken mjuknar, häll sedan på whisky och låt den koka in i löken. Tillsätt fonden och låt koka ner till hälften. Häll i grädde samt gorgonzola eller blåmögelost och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer ost. Koka ner såsen till önskad konsistens eller red den med maizena.

 

I GLASET

Highland Park 2003 Single Malt 20 YO Duncan Taylor Single Cask
Högklassig whisky från ett av Skottlands mest kända destillerier och som tappats av independent bottler Duncan Taylor. Whiskyn, som ingår i deras exklusiva ”Single Cask Collection”, har en angenäm doft av sultanrussin, clementiner, vaniljfudge och lätt rök. Smaken med toner av marmelad, ljungrök, ek, mörka russin, mjukt läder och farinsocker. Nr 85135, pris 3.395 kr. Läs mer och beställ. 


Richard Hamilton Little Road Shiraz
Fylligt rödvin från regionen McLaren Vale i södra Australien. Fruktig doft med inslag av plommon, svartpeppar och cederträ. Fruktig, fyllig och elegant smak med mjuka tanniner. Nr 51405, pris 199 kr. Läs mer och beställ.

 

Recept: Linda Fransén

TÅRTA, 8–12 BITAR

 

Tårtbottnar

  • 2 dl mörkt muscovadosocker
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl kakaopulver
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 3,5 dl mjölk (3 %)
  • 3,5 dl starkt kaffe (gärna espresso)
  • 1⅔ dl rapsolja

Smöra och klä en springform á 26 cm. Sätt ugnen på 170 grader (160 grader vid varmluft). Blanda de torra ingredienserna och se till att alla klumpar är borta. Tillsätt varmt kaffe, mjölk, ägg och olja. Rör ihop till en slät, lös smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40–45 minuter. Låt svalna och dela sedan kakan så det blir tre lika tjocka bottnar.

 

Moccafyllning

  • 500 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
  • 5 dl grädde (40 %)
  • 100 g glykossirap
  • 1 dl starkt kaffe (gärna espresso)
  • 50 g rumstempererat smör

 

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden med glykossirapen och häll detta över chokladen tillsammans med kaffet. Rör om tills all choklad smält.

Låt blandningen vila 20 minuter och mixa sedan i smöret. Ställ i kylen tills den kallnat. Ta fyllningen från kylen och vispa i 2 minuter med elvisp tills den blir fluffig. Lägg en botten på ett fat och bred ut lite av fyllningen, gör samma sak med de andra bottnarna. Dekorera runtom med ganache.

 

Blodapelsincurd, 4 dl (saknas på bilden)

  • 1 dl blodapelsinsaft
  • skal från 2 blodapelsiner
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 1 helt ägg
  • 50 g smör som är skuret i mindre bitar

 

Häll saft, skal, socker samt ägg i en metallskål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten. Rör om hela tiden så inte ägget koagulerar. När curden tjocknat, sila över den i en annan skål. Låt svalna 5 minuter och mixa sedan i smöret med en stavmixer.

Blodapelsincurden är klar när den svalnat. I tätslutande burk står den sig minst 1 vecka i kylskåp.

 

I GLASET

Benriach 2011 Peated Single Malt 8 YO Duncan Taylor Dimensions
Högklassig whisky från anrika Benriach Destillery och som tappats av independent bottler Duncan Taylor. Det mesta av destilleriets produktion går till olika blends inom Chivasgruppen. 8-åringen har en lätt doft med fruktiga toner. Smaken är blommig och fruktig med toner av karamell och lite rök. Nr 80402, pris 1.099 kr. Läs mer och beställ. 

 

Dalva Porto Tawny Reserva Organic
Ekologiskt portvin med angenäm doft av vilda bär, nötter, russin och mandel. Stor koncentrerad smak med inslag av mogen frukt och mörka bär. Nr 72745, pris 142 kr. Läs mer och beställ.

Tomtenissen

Recept: Joacim Storm (Drinktippset på sociala medier)


Du behöver:

  • En tredjedel P31 Aperitivo Green
  • En tredjedel glögg (kall)
  • En tredjedel lätt skummad grädde

 

Häll i turordning i ett shotglas. Serveras med en pepparkaka till!

En grön jul

Recept: Joacim Storm (Drinktippset på sociala medier)


Du behöver: 

 

Häll i alla ingredienserna i en shaker och skaka utan is (torrskaka). Lägg sedan i is och skaka igen. Finsila (genom en tesil) upp i ett glas och riv lite muskot på toppen. Garnera med en grankvist.

Monstret från Tidan / P31 Mule

Recept: Joacim Storm (Drinktippset på sociala medier)


Du behöver:

  • 4 cl vodka (kan även göras med gin)
  • 2 cl P31 Aperitivo Green
  • 2 cl limejuice
  • En halv lime, delad
  • Ginger Beer

 

Dela en halv lime på mitten och pressa i saften i glaset. Lägg sedan i de pressade klyftorna i glaset och fyll upp med is (krossad eller kuber). Häll i P31 och sprit, toppa med ginger beer. Rör om så det blandas och garnera med ett limehjul/ en klyfta.

Zombie Bird / Green Bird

Recept: Joacim Storm (Drinktippset på sociala medier)


Du behöver:

 

Skaka ingredienser och häll upp i glas över is. Garnera med ett par ananasblad.

Kermit Collins / P31 Collins

Recept: Joacim Storm (Drinktippset på sociala medier)


Du behöver:

 

Kan skakas eller byggas i glas.
Om du skakar: Toppa med sodavatten
Om du bygger i glas: Rör om efter att sodavattnet är tillsatt
Garnera drinken med ett citronskal.

Gröna Fizzen / P31 Hissen

Recept: Joacim Storm (Drinktippset på sociala medier)


Du behöver:

 

Lägg russinen i botten på ett glas och fyll upp med is. Tillsätt gin, P31 och toppa med Champis. Garnera med en limeklyfta, som kan pressas i om man önskar lite syra i drinken.

P31 Green Spritz

  •  Is
  • Två delar P31 Aperitivo Green
  • Tre delar Prosecco
  • En del sodavatten eller kolsyrat vatten
  • Några droppar lime
  • Lime, äppelskiva eller gurka och rosmarin till garnering

 

Drinken blandas direkt i glaset. Häll is, P31 Aperitivo Green, mousserande vin, sodavatten eller kolsyrat vatten samt några droppar lime i ett glas. Du kan också ersätta sodavatten/kolsyrat vatten med Sprite/7up för en något sötare drink. Garnera med lime, äppelskiva, eller gurka och rosmarin.

P31 Green Tonic

  • 3 cl P31 Aperitivo Green
  • 3 cl gin
  • Tonic att fylla upp med
  • Is
  • Vridet citron- eller limeskal till garnering

 

Fyll ett tumblerglas med is. Tillsätt P31 Aperitivo Green och gin. Fyll upp med tonic och garnera med vridet citron- eller limeskal.

P31 Negroni Green

  • 3 cl P31 Aperitivo Green
  • 3 cl gin
  • 3 cl Vermouth Superiore Bianco
  • Tonic
  • Is
  • Vridet citron- eller limeskal till garnering

 

Fyll glaset med is och häll i P31 Aperitivo Green, gin och vermouth. Fyll upp med tonic och garnera med vridet citron- eller limeskal.

P31 Martini Green

  • 2 cl P31 Aperitivo Green
  • 4 cl gin
  • 1 cl torr vermouth
  • Pressat citronskal
  • Is
  • Oliver till garnering

 

Häll P31 Aperitivo Green, vermouth, gin och is i ett mixerglas. Pressa citronskal i glaset och rör ordentligt. Servera drinken i ett kylt cocktailglas. Garnera med oliver.

P31 Vodka Martini Green

  • 2 cl P31 Aperitivo Green
  • 4 cl vodka
  • 1 cl torr vermouth
  • Is
  • Pressat citronskal
  • Vridet citron- eller limeskal till garnering

 

Häll P31 Aperitivo Green, torr vermouth, vodka och is i ett mixerglas. Pressa ett citronskal i glaset och rör om ordentligt. Servera i ett kylt cocktailglas och garnera med vridet citron- eller limeskal.

P31 Green Devil

  • 2 cl P31 Aperitivo Green
  • 4 cl vodka
  • En pressad lime
  • Ginger Beer att fylla upp med
  • Iskuber
  • Kuber av ingefära
  • Jordgubbar, röda vinbär och myntablad

 

Fyll ett kupat glas med iskuber, pressad lime, myntablad och ingefära. Tillsätt P31 Aperitivo Green och vodka och rör om ordentligt. Garnera med jordgubbar, röda vinbär och färska myntablad.

Grillspett med potatissallad

Recept: Nichlas Fransén

 

4 PORTIONER

 

POTATISSALLAD

  • 1 kg små potatisar
  • 1 äpple
  • 1 rödlök
  • 1 knippe persilja
  • 3 msk kapris
  • 4 st rädisor

 

Koka potatisen mjuk. Skölj den under kallt vatten och låt svalna.

Skär äpple och rädisor i mindre bitar. Skiva rödlöken tunt samt hacka persiljan.

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

 

VINÄGRETT

  • 5 msk olivolja eller rapsolja
  • 2 msk vatten
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap

 

Vispa ihop alla ingredienser.

 

CHIMICHURRISÅS

  • 1dl olivolja
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1/2 finhackad röd chili eller 1/2 msk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1dl finhackad persilja
  • salt och peppar
  • eventuellt lite lime

 

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt 10 minuter så smakerna kommer fram.

Pressa i lime för mer syra.

 

GRILLSPETT

  • 500 g kött, fisk, kyckling eller halloumi
  • 12 sparristoppar
  • 12 tomater
  • salt och peppar
  • valfri glaze

 

Lägg spetten i blöt cirka 15 minuter.

Trä sedan på valfritt protein samt sparris och tomater. Salta och peppra.

Grilla till önskad temperatur.

Under tiden du grillar kan du pensla spetten med valfri glaze.

Toppa till sist spetten med chimichurrisås.

 

VINTIPS!

 

Petit Enira 2019
Medelfylligt, fruktigt rödvin från Domaine Bessa Valley i Bulgarien. Doft med toner av körsbär, skogsbär och vanilj. Smaken är välbalanserad med mjuka tanniner och inslag av ek. Lång eftersmak med angenäma toner av mogen frukt. Passar utmärkt att dricka till grillspett och de flesta andra kött- och grillrätter men även fylliga pastarätter. Nr 71308, pris 179 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR!

 

La Stella Barbera d’Asti 2021
Fylligt, italiensk rödvin från Marco Bonfante som till 100 procent består av Barberadruvor. Intensiv doft med inslag av körsbär, mörka bär, örter och viol. Delikat, fruktig och frisk smak med lång finish. Passar fint till grillspett, kraftigare kötträtter på gris, nöt och vilt, men även risotto och pasta. Nr 76161, pris 191 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR!

 

Recept: Linda Fransén

 

4 PORTIONER

 

PAJ

  • 1 l jordgubbar
  • ½ dl sirap
  • 125 g smält smör
  • ½ dl vispgrädde (40 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Skiva jordgubbarna och lägg dem i en smord pajform, cirka 25 cm i diameter.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Smält smöret, blanda ner sirap och grädde.

Rör ihop detta med de torra ingredienserna och häll smeten över jordgubbarna.

Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

 

VANILJGLASS

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 5 msk vaniljsocker

 

Blanda grädden med den kondenserade mjölken i en skål, vispa ihop detta med socker och vaniljsocker tills det blir små mjuka toppar.

Häll glassmeten i en lufttät burk och ställ in i frysen cirka 6 timmar.

 

 

VINTIPS!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú
Ädelsött vitt vin från Ungern med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och söt med inslag av fat, honung, apelsinmarmelad och mandelmassa. Passar fint att dricka till de flesta desserter, grönmögelost och paté. Nr 2901, pris 221 kr (500 ml) i Systembolagets fasta sortiment. Finns i de flesta Systembutiker. Aktuell årgång är 2017. Beställ HÄR!

Sallad Niçoise

Recept: Nichlas Fransén

 

4 PORTIONER

  • 1 romansallad
  • 400 färsk tonfisk eller tonfisk i olja
  • 400 g kokt färskpotatis
  • 4 kokta ägg
  • 8 sardellfiléer
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 300 g haricot verts
  • 1 dl oliver
  • 1 dl cocktailkapris
  • furikakekrydda eller sesamfrön

 

Rulla tonfisken i furikakekrydda eller sesamfrön och bryn den sedan i het panna cirka 1 minut på varje sida, låt kallna.

Koka potatisen mjuk och låt svalna. Koka äggen cirka 6 minuter så de får ett krämigt inre. Koka haricot verts cirka 2 minuter (de ska vara al dente) och spola dem sedan i kallt vatten.

Riv salladen i större bitar, dela tomaterna, skiva löken tunt, dela potatisen.

Lägg upp på tallrik eller fat och fördela potatis, oliver, kapris, tomater, sardeller och klyftat ägg över salladen samt lägg på tonfisken. Avsluta med att hälla på dressingen och toppa med lite hackad persilja.

 

DRESSING

  • 0,5 dl rapsolja + 0,5 dl olivolja, blandat
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar

 

Vispa samman senap, honung, rödvinsvinäger och finriven vitlök. Tillsätt raps- och olivolja i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

 

VINTIPS!

Rosalie Rosé 2021
Torrt, ekologiskt rosévin från Deidesheim. Görs på de blå druvorna Dornfelder och Regent och har en angenäm doft av röda bär, stor fruktighet med lång avslutning. Perfekt att dricka till sommarens sallader, skaldjur eller på egen hand. Servera vinet väl kylt, bäst blir det vid 6–8 grader. Nr 78406, pris 111 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR!

 

FM Riesling QbA 2022
Halvtorrt vitt vin från Deidesheim som från och med 2022 är ekocertifierat. Frisk, aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Smakrikt och välbalanserat med aromatiska toner. Utmärkt till sommarens sallader men även till fläskkött, pastarätter, sallad och skaldjur. Nr 5844, pris 119 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR!

 

 

Tomat- och parmesanfrittata

Recept: Nichlas Fransén

 

4 PORTIONER

  • 8 ägg
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 förpackning mascarpone (250 g)
  • 1 msk olivolja
  • 12 cocktailtomater, halverade
  • 1 röd lök, liten
  • 1 dl haricot verts
  • 1 dl parmesan, riven
  • salt och peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Finhacka vitlök och skär rödlöken i grova bitar. Bryn löken mjuk i olivolja i en ugnstålig stekpanna med höga kanter.

Skär haricot verts i bitar och lägg i stekpannan.

Vispa upp ägg med hälften av mascarponen och finriven parmesan. Salta och peppra.

Häll ner äggsmeten i stekpannan och placera ut tomaterna.

Klicka på resterande mascarponekräm.

Riv över lite parmesan.

Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter tills frittatan är genomgräddad och fått fin färg.

 

VINTIPS!

Christina Orange 2022
Ekologiskt orangevin som görs på druvorna Chardonnay, Welschriesling och Sauvignon Blanc. Angenäm doft med toner av medelhavsörter, moget päron och melon. Smaken är frisk med krispig syra, mjuka tanniner och inslag av exotiska frukter och örter. Passar utmärkt till tomat- och parmesanfrittata och många vegetariska rätter. Nr 2756, pris 171 kr i Systemets fasta sortiment. Beställ HÄR!

 

 

Rödvinspasta

Recept: Nichlas Fransén
Rödvinspasta för 4 personer

 

  • 9 dl vatten
  • 5 dl rödvin (se vintips längre ned i receptet)
  • 400 g spagetti
  • 4 klyftor vitlök, tunt skivad
  • 1 tsk chiliflakes
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt och svartpeppar
  • Parmesan
 
Mät upp ca 6 cl rödvin och ställ undan.
 
Slå I vattnet och resten av rödvinet i en kastrull och låt det koka upp. Lägg i pastan och koka den al dente.
 
Slå av pastan när den har kokat klart, men spara ca 6 cl av pastavätskan.
 
Slå i olivolja i en stekpanna och stek vitlök och chiliflakes i ca 2 min.
 
Slå sedan i rödvinet samt pastavätskan och låt koka upp.
 
Lägg i pastan och rör runt.
 
Tillsätt lite smör och rör runt till det smält.
 
Nu är det klart att lägga upp! Smaka av med salt och svartpeppar. Riv över lite parmesan.
 

 

 

VINTIPS!

N Nero d’Avola Organic

Rött ekologiskt vin från Sicilien. Gjort på 100% Nero d’Avola. Intensiv doft av röd frukt och delikata lakritstoner. Smaken är rund, mjuk och välbalanserad. Använd vinet i matlagningen och drick det sedan till maten! Nr 59411, pris 127 kr i Systemets beställningssortiment.

 

 

 

 

 

 

 

Visa fler