Receptet är framtaget av Nichlas Fransén
4 PORTIONER
Ryggbiff
- 4 × 150 g ryggbiff
- 1 msk rapsolja
- 1 msk smör
- 1 kvist rosmarin
- salt och peppar
Ta fram köttet i god tid så det hinner bli rumsvarmt. Värm upp en stekpanna och lägg i en stor klick smör och olja. Vänta tills smöret tystnat, och lägg sedan i köttet och bryn tills det får fin färg. Dra sedan ner temperaturen till medelvärme på plattan och lägg i en kvist rosmarin och stek köttet till en innertemperatur på cirka 55 grader för medium. Ös under tiden du steker. Låt köttet vila 5 minuter på en tallrik under handduk.
Millefuillepotatis (potatiskaka)
- 1 kg fast potatis
- 75 g smör
- 4 kvistar färsk timjan eller 2 msk torkad
- salt och peppar
Börja med att smälta smöret tillsammans med timjan. Smaka av med salt och peppar (det ska kännas lite för salt). Skiva potatis tunt i maskin eller med mandolin. Blanda potatis och smör i en skål. Det ska bli smör på alla potatisskivor. Lägg potatisen i en form. Det är inte så noga hur de läggs i formen men det översta lagret ska vara så jämnt som möjligt.
Lägg ett bakplåtspapper över potatisen och täck sedan ytan med ytterligare en form. Baka i 190 grader i ugn tills potatisen är mjuk, det tar cirka 40 minuter.
Ta ut från ugnen. Lägg en tyngd över potatisen och ställ i kylen minst 2 timmar, helst över natten. Ta potatisen ur formen och skär i valfri form. Stek bitarna frasiga, eller värm i ugn på 220 grader i 10 minuter.
Saltbakade rödbetor
- 3 färska rödbetor
- 400 g grovsalt
- 1 msk smör
- färsk eller torkad timjan
Lägg rödbetorna i en form och häll på grovsalt. Det behöver inte täcka betorna. Baka i 200 grader i ugn tills de är mjuka. Låt betorna svalna en stund innan du tar av skalet och delar dem i bitar. Bryn dem snabbt i timjan och smör i en stekpanna. Klara att serveras.
Grönpepparsås
- 1 burk avrunnen grönpeppar i lag
- 1 hackad schalottenlök
- 20 g smör
- 5 cl whisky
- 2 dl oxfond
- 2 dl grädde
- 1 msk gorgonzola eller blåmögelost
- salt och peppar
Fräs lök och grönpeppar i smör tills löken mjuknar, häll sedan på whisky och låt den koka in i löken. Tillsätt fonden och låt koka ner till hälften. Häll i grädde samt gorgonzola eller blåmögelost och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer ost. Koka ner såsen till önskad konsistens eller red den med maizena.
I GLASET
Highland Park 2003 Single Malt 20 YO Duncan Taylor Single Cask
Högklassig whisky från ett av Skottlands mest kända destillerier och som tappats av independent bottler Duncan Taylor. Whiskyn, som ingår i deras exklusiva ”Single Cask Collection”, har en angenäm doft av sultanrussin, clementiner, vaniljfudge och lätt rök. Smaken med toner av marmelad, ljungrök, ek, mörka russin, mjukt läder och farinsocker. Nr 85135, pris 3.395 kr. Läs mer och beställ.
Richard Hamilton Little Road Shiraz
Fylligt rödvin från regionen McLaren Vale i södra Australien. Fruktig doft med inslag av plommon, svartpeppar och cederträ. Fruktig, fyllig och elegant smak med mjuka tanniner. Nr 51405, pris 199 kr. Läs mer och beställ.