Recept: Linda Fransén

4 PORTIONER

  • 4½ dl grädde (40%)
  • 300 g mörk choklad
  • 300 g mjölkchoklad
  • 300 g vit choklad
  • 1 dl hasselnötter
  • 1½ l hallon
  • ½ dl socker
  • färska hallon

 

Chokladterrin: 

Börja med att klä en avlång brödform (1½ l) med plastfolie.

Värm upp grädden och slå den över den mörka chokladen. Häll smeten i formen och låt stelna i kylen. Gör samma sak med både mjölkchokladen och den vita chokladen. Viktigt att låta lagren stelna mellan varven. Låt stelna i kyl över natt.

Rosta hasselnötterna i ugn, 175 grader i cirka 10 minuter.

 

Halloncoulis:

Koka hallonen och sockret i en kastrull tills sockret löst upp sig. Passera hallonen genom en finmaskig sil och låt den svalna.

 

Stjälp upp chokladen, skär den i 1 cm tjocka skivor, servera med rostade hasselnötter, halloncoulis samt färska hallon.

 

I GLASET

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonys 2016. Ädelsött vitt vin från Tokaj i Ungern. Frisk doft av aprikos, mandel och honung. Smaken är söt och frisk med ton av fat, aprikos, apelsin, kokos, saffran och honung. Nummer 2901, pris 189 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment. Beställ HÄR om vinet saknas i din butik!

 

 

 

 

 

 

Maddalena Recioto della Valpolicella ”I Scriani” 2015. Rött, sött dessertvin från Veneto, Italien. Smaken är stor med inslag av russin, tobak, körsbär och plommon. Nummer 73768, pris 259 kronor. Beställ HÄR!