4 PORTIONER

  • 4 skivor renskuren formfranska (eller kuber som på bilden)
  • 2 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 1 krm salt

 

BJÖRNBÄRSSYLT (köp färdig sylt eller koka egen)

  • 1 kg björnbär
  • 3 dl vatten eller
  • äpplemust
  • 1 kg syltsocker
  • färska björnbär

 

KANELMARÄNG

  • 80 g äggvita (2 ägg)
  • 80 g strösocker
  • 80 g florsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 krm salt
  • 50 g rostad mandel
  • 25 g mandelmassa

 

Börja med marängen – vispa äggvitan med salt och tillsätt lite strösocker åt gången till en fin fast maräng, vänd ner florsockret och sist kanelen. Bred ut på silikonmatta eller bakplåtspapper. Grädda i 95 grader tills den blir lagom krispig, men ändå lite seg i mitten. Det tar cirka två timmar.

Vispa ihop smeten till riddarna: Börja med ägg, salt och urskrapad vaniljstång, tillsätt sedan mjölet och avsluta med mjölken. Lägg brödet i smeten en stund innan stekningen så det kan suga upp smeten, dock inte så länge att det går sönder. Stek i smör på alla sidor.

Finhacka mandeln till rivet och blanda ihop med mandelmassan. Det ska vara så mycket mandel att det precis går ihop. Forma till en boll och stoppa in i frysen, rives över hela rätten vid servering.

Arrangera de fattiga riddarna lite här och var på tallriken, tillsammans med färska björnbär, sylt, maräng och riv till sist över rikligt med mandel.

 

vinfo12b-kopiera

I GLASET

Njut gärna denna läckra dessert tillsammans med ett glas ekologiskt portvin. Dalva Porto Ruby Ecological har toner av mogen frukt och mörka bär. Nr 76220, pris 89 kr (375 ml). Du beställer enkelt hem vinet här!