Till 4 portioner
- ca 700 g flankstek
- salt
- rapsolja
Chimichurri
- ca 1 dl färska myntablad
- ca dl färska oreganoblad
- 2 röda chilifrukter
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk strösocker
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ½ dl oliv- eller rapsolja
Peperonata
- 1 kg röd och gul paprika
- 2 schalottenlökar, skalade och finhackade
- knappt 1 dl olivolja
- 2 msk rödvinsvinäger salt och nymald
- svartpeppar
Tänd grillen i god tid före grillning och invänta en het, röd glödbädd. Salta flanksteken och pensla med olja innan den grillas cirka 1 minut på varje sida. Tag av och låt vila ett par minuter. Skär upp i bitar och ringla rikligt med chimichurri över. Servera med peperonata och krispiga salladsblad till ett gott vin.
Chimichurri: Mixa allt utom oljan. Tillsätt oljan och rör om. Smaka av och kyl väl.
Peperonata: Dela paprikorna i halvor, skrapa ut kärnhusen och skålla halvorna i kokande vatten. Låt svalna, dra av skalet och strimla paprikorna i ett par centimeter breda skivor. Fräs löken i oljan så den blir genomskinlig men inte får färg. Lägg i paprikan och låt puttra sakta 5 minuter. Tillsätt vinägern, salta och peppra. Låt svalna före servering.