Potatiskaka, 6–8 portioner

  • 800 g potatis
  • 200 g sötpotatis
  • 1 mellanstor gul lök
  • 1 vitlök
  • 150 g Västerbottensost
  • 2 msk potatismjöl
  • smör
  • salt
  • peppar
  • eventuellt timjan

 

Skiva potatisen och löken tunt, bryn i smör och salta. Riv osten och vitlöken, blanda med potatisen och löken samt potatismjölet. Smaka av med salt och eventuellt lite timjan. Lägg upp i rektangulär brödform eller passande gratängform, pressa ordentligt. Baka i ugn, 200 grader, cirka 40 minuter. Kontrollera med sticka att potatisen är mjuk. Låt stå kallt under press innan du skär upp 4 fina bitar som du bryner i en panna. Värm i ugn innan servering.

 

Oxfilé

  • cirka 1,2 kg oxfilé
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • salt
  • peppar

 

Putsa filén och skär upp 6–8 fina bitar. Grilla dem i grillpanna med smör och olja så de får ett fint mönster på båda sidor. Salta och peppra efter smak. Stek i låg temperatur i ugn, 100 grader i cirka 25 minuter eller till innertemperaturen blivit 57 grader. Linda in filébitarna i aluminiumfolie och låt vila cirka 10 minuter.

 

Madeirasås

  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 3 dl mörk kalvfond
    (späd ut med vatten och smaka av, annars kan såsen bli för salt)
  • 2 msk äppelmos
  • 1 ½ dl Madeiravin
    Veiga Madeira Malvazia 5 YO Finest Full Rich, nr 76178, pris 109 kr
  • 1 msk maizenamjöl
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar
  • eventuellt honung

 

Blanda äppelcidervinäger, kalvfond, äppelmos och madeira. Koka ner till 3 dl. Smaka av och komplettera eventuellt med lite mer Madeiravin. Red av med lite maizena. Blanda i smöret. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite honung.

 

Morotsallad

  • 150 g morötter (helst i olika färger),
  • 20 g ärtskott
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl lime
  • 1 dl honung
  • 2 tsk socker
  • 5 g galangarot (kan bytas mot ingefära)
  • 3 cl tequila
  • 1, dl vatten

 

Riv hälften av skalet från citronen och limen (cest). Koka ihop vatten, citronsaft, limesaft, honung, hackad galangarot (ingefära) och socker. Låt koka 5 minuter. Häll på tequilan, cesten och koka ytterligare 2 minuter. Ställ lagen i kylen. Skala morötterna. Skär lövtunna skivor från moroten, förslagsvis med hjälp av potatisskalare. Lägg dem i lagen ihop med ärtskotten och sylta dem i minst 1 timma.