Potatiskaka, 6–8 portioner
- 800 g potatis
- 200 g sötpotatis
- 1 mellanstor gul lök
- 1 vitlök
- 150 g Västerbottensost
- 2 msk potatismjöl
- smör
- salt
- peppar
- eventuellt timjan
Skiva potatisen och löken tunt, bryn i smör och salta. Riv osten och vitlöken, blanda med potatisen och löken samt potatismjölet. Smaka av med salt och eventuellt lite timjan. Lägg upp i rektangulär brödform eller passande gratängform, pressa ordentligt. Baka i ugn, 200 grader, cirka 40 minuter. Kontrollera med sticka att potatisen är mjuk. Låt stå kallt under press innan du skär upp 4 fina bitar som du bryner i en panna. Värm i ugn innan servering.
Oxfilé
- cirka 1,2 kg oxfilé
- 1 msk smör
- 1 msk olja
- salt
- peppar
Putsa filén och skär upp 6–8 fina bitar. Grilla dem i grillpanna med smör och olja så de får ett fint mönster på båda sidor. Salta och peppra efter smak. Stek i låg temperatur i ugn, 100 grader i cirka 25 minuter eller till innertemperaturen blivit 57 grader. Linda in filébitarna i aluminiumfolie och låt vila cirka 10 minuter.
Madeirasås
- 1 msk äppelcidervinäger
- 3 dl mörk kalvfond
(späd ut med vatten och smaka av, annars kan såsen bli för salt) - 2 msk äppelmos
- 1 ½ dl Madeiravin
Veiga Madeira Malvazia 5 YO Finest Full Rich, nr 76178, pris 109 kr - 1 msk maizenamjöl
- 50 g smör
- salt
- peppar
- eventuellt honung
Blanda äppelcidervinäger, kalvfond, äppelmos och madeira. Koka ner till 3 dl. Smaka av och komplettera eventuellt med lite mer Madeiravin. Red av med lite maizena. Blanda i smöret. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite honung.
Morotsallad
- 150 g morötter (helst i olika färger),
- 20 g ärtskott
- ½ dl citronsaft
- ½ dl lime
- 1 dl honung
- 2 tsk socker
- 5 g galangarot (kan bytas mot ingefära)
- 3 cl tequila
- 1, dl vatten
Riv hälften av skalet från citronen och limen (cest). Koka ihop vatten, citronsaft, limesaft, honung, hackad galangarot (ingefära) och socker. Låt koka 5 minuter. Häll på tequilan, cesten och koka ytterligare 2 minuter. Ställ lagen i kylen. Skala morötterna. Skär lövtunna skivor från moroten, förslagsvis med hjälp av potatisskalare. Lägg dem i lagen ihop med ärtskotten och sylta dem i minst 1 timma.