4 PORTIONER

  • 4 små ankbröst á 100 g

 

Bryn ankbrösten ganska hårt på skinnsidan i en panna och vira sedan in dem i smörpapper. Låt dem ligga i 75-gradig ugn tills de har en innertemperatur på 55 grader.

 

SÖTSYRLIG HONUNGSSÅS MED SAFFRAN

  • 25 g smör
  • ½ msk tomatpuré
  • 1 knivsudd saffran
  • 200 g färska finhackade tomater (eller krossade tomater på burk)
  • 6 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 finhackade gula lökar
  • 1 finhackat äpple
  • 2–5 msk äpplecidervinäger
  • ca ½ dl honung
  • ½ msk grovmalen vitpeppar
  • ½ dl vegobuljong
  • olivolja
  • eventuellt salt

 

Fräs lök och äpple i smöret. Tillsätt vitlök, tomatpuré, tomathacket, buljong, vinäger, kryddor, honung och peppar. Låt koka på svag värme cirka 5 minuter. Smaka av med vinäger, honung och lite salt. Sila såsen. Det är viktigt att få bra balans mellan syran och sötman – smaka av!

 

PAPRIKA- OCH ROTFRUKTSFYLLD BAKAD POTATIS MED FRITERADE ROTFRUKTER

  • 2 stora bakpotatisar
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • ½ röd paprika
  • salt och peppar
  • 25 g smör

 

Baka potatisarna i 200-gradig ugn. Det tar cirka 45 minuter, beroende på storlek. Rosta samtidigt moroten och palsternackan cirka 20–30 minuter. Finhacka paprikan och fräs den i smör. Dela den färdigbakade potatisen och gröp ur lite ur de fyra halvorna. Stompa morot, palsternacka, potatis och paprikan med en potatisstöt. Vispa i smöret och salta och peppra. Fyll potatishalvorna med stompen och garnera med friterade rotfrukter och örter som på bilden.

 

I GLASET

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2017. Halvtorrt vitt vin från Tyskland. Nr 5042, pris 100 kr i ordinarie sortiment. Kahurangi Estate Pinot Noir 2017. Ett medelfylligt rödvin från Nya Zeeland (nyhet 17 december). Nr 70414, pris 189 kr i beställningssortimentet.