4 PORTIONER
- 4 små ankbröst á 100 g
Bryn ankbrösten ganska hårt på skinnsidan i en panna och vira sedan in dem i smörpapper. Låt dem ligga i 75-gradig ugn tills de har en innertemperatur på 55 grader.
SÖTSYRLIG HONUNGSSÅS MED SAFFRAN
- 25 g smör
- ½ msk tomatpuré
- 1 knivsudd saffran
- 200 g färska finhackade tomater (eller krossade tomater på burk)
- 6 finhackade vitlöksklyftor
- 2 finhackade gula lökar
- 1 finhackat äpple
- 2–5 msk äpplecidervinäger
- ca ½ dl honung
- ½ msk grovmalen vitpeppar
- ½ dl vegobuljong
- olivolja
- eventuellt salt
Fräs lök och äpple i smöret. Tillsätt vitlök, tomatpuré, tomathacket, buljong, vinäger, kryddor, honung och peppar. Låt koka på svag värme cirka 5 minuter. Smaka av med vinäger, honung och lite salt. Sila såsen. Det är viktigt att få bra balans mellan syran och sötman – smaka av!
PAPRIKA- OCH ROTFRUKTSFYLLD BAKAD POTATIS MED FRITERADE ROTFRUKTER
- 2 stora bakpotatisar
- 1 morot
- 1 palsternacka
- ½ röd paprika
- salt och peppar
- 25 g smör
Baka potatisarna i 200-gradig ugn. Det tar cirka 45 minuter, beroende på storlek. Rosta samtidigt moroten och palsternackan cirka 20–30 minuter. Finhacka paprikan och fräs den i smör. Dela den färdigbakade potatisen och gröp ur lite ur de fyra halvorna. Stompa morot, palsternacka, potatis och paprikan med en potatisstöt. Vispa i smöret och salta och peppra. Fyll potatishalvorna med stompen och garnera med friterade rotfrukter och örter som på bilden.
I GLASET
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2017. Halvtorrt vitt vin från Tyskland. Nr 5042, pris 100 kr i ordinarie sortiment. Kahurangi Estate Pinot Noir 2017. Ett medelfylligt rödvin från Nya Zeeland (nyhet 17 december). Nr 70414, pris 189 kr i beställningssortimentet.