Het Paella med skaldjur och Chorizo

Till 4 portioner behöver du:

  • 1 nypa saffransstrån
  • ca 1,2 l hönsbuljong
  • 250 g Chorizokorv
  • 2 gröna chilifrukter
  • 2 paprikor, röd och grön
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 500 g blåmusslor
  • 12 kräftstjärtar
  • 3 msk olivolja
  • 100 ml sherry eller madeira (t ex Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich, nr 76178, pris 99 kr)
  • 1–2 tsk rökt paprikapulver
  • 350 g paellaris
  • salt och peppar
  • färsk koriander, mynta, citron

 

Lägg saffranet i skål. Koka upp 2–3 msk buljong, häll uppkoket över saffranet och rör om. Skär korven i skivor. Tvätta och dela chili- och paprikafrukterna. Finhacka vitlöksklyftorna och skär rödlöken i småbitar. Skölj och putsa musslorna (sortera bort öppnade musslor). Skölj kräftstjärtarna och låt dem torka av.

Stek korven i olja en het paellapanna. Tillsätt chili, vitlök, rödlök och paprika i pannan och stek i 2-3 minuter under omröring. Häll över sherry/madeira och saffransvattenblandningen. Tillsätt paprikapulver och ris, låt puttra under omröring i ungefär 5 minuter. Häll på hälften av buljongen. Låt stå och puttra under lock i 10 minuter. Ta av locket och häll på resten av buljongen, låt puttra ytterligare 5 minuter under omröring. Fördela musslor och kräftstjärtar ovanpå och låt dra under lock en stund. Smaka slutligen av med salt och peppar. Garnera med de färska kryddorna och några citronskivor.

 

I GLASET

Till den heta paellan rekommenderar vi Tokaji Furmint (nr 6214, pris 99 kr). Ett torrt vitt vin från Tokaj och Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (nr 5042, pris 100 kr). Ett halvtorrt vitt vin från Pfalz. Smaklig måltid!