4 PORTIONER
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 2 l räkskal
- 200 g skalade räkor
- 4 msk tomatpuré
- 1 krm cajennepeppar
- 1 msk olivolja
- 3,5 dl vitt vin
- 1 l vatten
- 2 dl grädde
- Finhackad röd chili
- 1 dillkvist
- Salt
- Peppar
Skala räkorna. Hacka morötterna och lök i små bitar. Fräs hacket med räkskalen, tomatpuré och cajennepeppar i oljan några minuter i en stor kastrull. Tillsätt vin samt vatten och låt det koka i 10–15 minuter (men inte längre, då kan det bli bitter smak av räkskalen).
Sila bort skal och grönsaker. Tillsätt grädden till fonden och småkoka i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
Servera soppan rykande varm i skålar. Toppa med räkor, dillkvist och en liten nypa finhackad röd chili.
I GLASET
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018. Halvtorrt vitt vin från det mycket välrenommerade kooperativet i Deidesheim i Pfalz i Tyskland. Den angenäma, friska sötman i vinet balanserar hettan från chilin i soppan på ett mycket bra sätt. Nummer 5042, pris 100 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment.