Het räksoppa med chili

4 PORTIONER

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 l räkskal
  • 200 g skalade räkor
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 krm cajennepeppar
  • 1 msk olivolja
  • 3,5 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2 dl grädde
  • Finhackad röd chili
  • 1 dillkvist
  • Salt
  • Peppar

 

Skala räkorna. Hacka morötterna och lök i små bitar. Fräs hacket med räkskalen, tomatpuré och cajennepeppar i oljan några minuter i en stor kastrull. Tillsätt vin samt vatten och låt det koka i 10–15 minuter (men inte längre, då kan det bli bitter smak av räkskalen).

Sila bort skal och grönsaker. Tillsätt grädden till fonden och småkoka i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan rykande varm i skålar. Toppa med räkor, dillkvist och en liten nypa finhackad röd chili.

 

 

I GLASET

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018. Halvtorrt vitt vin från det mycket välrenommerade kooperativet i Deidesheim i Pfalz i Tyskland. Den angenäma, friska sötman i vinet balanserar hettan från chilin i soppan på ett mycket bra sätt. Nummer 5042, pris 100 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment.