Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.
4 portioner
- 4 filéer av rödtunga
- 1 hummer, tärnad
- 120 g lax eller pilgrimsmusslor
- 0,7 dl grädde
- 2 krm potatismjöl
- salt och vitpeppar
- tunt skivade rödbetor, timjan
Mixa pilgrimsmusslor eller lax slät med grädden och potatismjölet. Du kan tillsätta mer grädde och potatismjöl för att få önskad konsistens på färsen. Tillsätt det tärnade hummerköttet och smaka av med salt och vitpeppar. Fyll färsen i en spritspåse. Lägg rödtungsfiléerna med skinnsidan mot dig och spritsa en sträng av färsen tvärsöver filéerna. Rulla ihop filéerna försiktigt och lägg dem i en ugnssäker form med skarven nedåt. Tillaga i 90 grader i ugn. Filéerna är färdiga när de har en innertemperatur på 54–56 grader.
Palsternackspuré
- 600 g palsternackor
- ca 1dl grädde
- smör
- salt, vitpeppar
Skala och skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten. Mixa sedan med grädde och smör tills önskad konsistens, smaka av med salt och vitpeppar.
Champagnesås
- 1 schalottenlök
- 1,5 dl vitt vin (Chateau Dereszla Furmint Dry)
- 1,5 dl vatten
- 1 msk fiskfond, koncentrerad på flaska
- 1 dl grädde
- 1 lagerblad
- 0,5 dl champagne (Haton Brut Classic)
- salt, vitpeppar
Skala och hacka löken och fräs den i kastrull tills den blir mjuk men inte får färg. Slå på vitt vin, vatten samt fond och lägg i lagerbladet. Reducera till halva mängden och sila sedan såsen. Tillsätt grädde och låt reducera till önskad konsistens. Använd maizena om du behöver reda. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll i champagne, mixa såsen skummig med stavmixer strax innan servering.
Lägg upp fisken på en bädd av tunt skivade rödbetor. Dekorera gärna med en kvist timjan.
I glaset
Champagne Jean Noël Haton Brut Réserve. Torr champagne. Stort doft av vita persikor och apelsinblom, generös smak och perfekt mousse. Passar fint även till ostron och skaldjur och givetvis som apéritif. Nr 77570, pris 289 kr i beställningssortimentet. Beställ här!
Champagne Jean Noël Haton Cuvée Rosé. Torr roséchampagne. Fruktig, balanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar fint även till ostron och skaldjur och givetvis som apéritif. Nr 77621, pris 309 kr i beställningssortimentet. Beställ här!