Hummer, 6–8 portioner
- 2 st humrar à 400 g
- 4 msk dillfrön
- 25 cl öl
- 1 stort knippe krondill
- 1–2 msk socker
- 5 msk salt
- 3 l vatten
Koka upp vattnet tillsammans med övriga tillbehör. Lägg de levande humrarna i det kokande vattnet och låt det täcka helt. Koka 8–10 minuter. Tag av kastrullen och låt humrarna ligga i spadet tills det har svalnat. Skala dem och spara skalen.
Soppa
- 1 palsternacka
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- ½ rotselleri
- ¼ röd chili
- 3 msk tomatpuré
- 1 l grädde
- 5 dl vitt vin
- 1 l vatten, skal från humrarna
- 1 msk maizenamjöl, salt, peppar
Skär ner grönsakerna och vänd runt dem i tomatpurén. Krossa hummerskalen och blanda dem med grönsakerna. Värm i ugn, 10 minuter i 230 grader. Häll upp grönsakerna, skal och vin i en kastrull och täck med vatten. Koka fonden i cirka 2 timmar på svag värme. Sila bort skalen och grönsakerna och reducera tills cirka 4 dl återstår. Häll på grädden, resterande av vinet och koka ihop allt i 5 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar och red av den med lite maizena.
Karamelliserade grönsaker
- 100 g sockerärtor
- 2 morötter
- 1 persiljerot
- 2 tsk socker
- 1 krm salt
- 1 msk smör
Skala morötterna och persiljeroten och skär ner dem till smala stickor. Skär ner sockerärtorna i grova bitar. Fräs grönsakerna i smöret, häll över sockret, saltet och vänd runt dem snabbt. Servera soppan med lite karamelliserade grönsaker i mitten samt en ljummen hummerklo och hummerkött. Nybakat bröd med anis och fänkål passar bra till.