Till 4 portioner behöver du
- 500 g jordärtskockor
- 3 potatisar
- 1 schalottenlök
- 5 dl vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1,5 dl vitt vin
- 3 dl grädde
- salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala jordärtskockor, potatis och schalottenlöken. Dela jordärtskockorna och potatisen i mindre delar, grovhacka schalottenlöken.
Fräs jordärtskockorna, potatisen samt löken i smör utan att de tar färg. Tillsätt vinet och låt koka i cirka 2 minuter. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Låt soppan sjuda på medelvärme i cirka 20 minuter eller tills allt är mjukt.
Mixa soppan slät med mixer, smaka av med salt och peppar. Späd med lite grädde för lösare konsistens.
Servering:
Värm soppan snabbt strax innan det är dags att servera. Garnera gärna med färsk timjan och bitar av rostad parmaskinka.
Vips!
H & H Madeira Sercial 15 YO
En riktigt fin madeira med utvecklad smak av valnötter, apelsinskal och aprikos. Relativt torrt i smaken, med livlig syra och långt, angenämt avslut. Passar perfekt att dricka till vår gräddiga jordärtskocksoppa i vintermenyn samt milda ostar. Nr 95223, pris 449 kronor i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Sólo Cava Brut Organic
Torrt, mousserande vin från Bodegas Aranléon i Los Marcos i sydöstra Spanien. Det har en intensiv doft av päron och äpplen med toner av lime. Smaken är fräsch med en väl integrerad syra. Drick som fördrink, till jordärtskocksoppa och lättare rätter av fisk och grönsaker. Nr 51684, pris 139 kr i beställningssortimentet.