Recept: Linda Fransén

 

4 PORTIONER

 

PAJ

  • 1 l jordgubbar
  • ½ dl sirap
  • 125 g smält smör
  • ½ dl vispgrädde (40 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 ¾ dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Skiva jordgubbarna och lägg dem i en smord pajform, cirka 25 cm i diameter.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Smält smöret, blanda ner sirap och grädde.

Rör ihop detta med de torra ingredienserna och häll smeten över jordgubbarna.

Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

 

VANILJGLASS

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • ½ dl strösocker
  • 5 msk vaniljsocker

 

Blanda grädden med den kondenserade mjölken i en skål, vispa ihop detta med socker och vaniljsocker tills det blir små mjuka toppar.

Häll glassmeten i en lufttät burk och ställ in i frysen cirka 6 timmar.

 

 

VINTIPS!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú
Ädelsött vitt vin från Ungern med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och söt med inslag av fat, honung, apelsinmarmelad och mandelmassa. Passar fint att dricka till de flesta desserter, grönmögelost och paté. Nr 2901, pris 221 kr (500 ml) i Systembolagets fasta sortiment. Finns i de flesta Systembutiker. Aktuell årgång är 2017. Beställ HÄR!