6–8 PORTIONER

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 1 knippe salladslök
  • 1 fänkålsstånd
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 75 g tärnat rökt bogfläsk
  • 1 kg tomater
  • 4 dl torrt vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar efter smak
  • 1 citron + lite till dekoration
  • 1 nät blåmusslor (ca 800 g)
  • 10 kokta svenska kräftor
  • krondill

 

DILLAIOLI

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe dill
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl + 2 dl crème fraîche
  • ½ msk flytande honung
  • ½ msk vit balsamvinäger
  • salt och svartpeppar

 

Skala och hacka vitlöken till aiolin. Mixa dill, vitlök, olivolja och 1 dl crème fraîche med mixerstav. Blanda ner 2 dl crème fraîche, honung och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen fram till servering.

Skala och hacka gul lök och vitlök. Hacka purjolök, salladslök och fänkål i grova bitar. Värm olivolja i en vid gryta och lägg i fänkålsfrön och låt dem rostas i oljan. Lägg i lök, fänkål och fläsk och låt det fräsa med en stund tills allt blir mjukt.

Hacka tomaterna. Lägg dem i grytan och sänk värmen. Tillsätt vin, buljong, honung och vinäger. Salta och peppra. Mixa hastigt med stavmixer.

Dela citronen och bryn halvorna – skurna sidan ned – i en het stekpanna. De ska nästan bli lite svarta på ytan. Lägg ner dem i grytan.

Borsta musslorna under kallt, rinnande vatten. Släng dem som inte stänger sig när du knackar på dem. Lägg musslorna i grytan och låt koka i 3-5 minuter under lock. Ta bort dem som inte öppnar sig. Lägg ner kräftorna på kanten, nu ska det inte koka mera utan bara värmas upp. Garnera med krondill och servera med aioli och ett gott bröd, gärna focaccia.