Lammgryta är bra bjudmat. Den som säger sig inte gilla lamm kommer att ändra uppfattning efter att ha ätit den här grytan. Be gärna handlarn lägga med några ben när du köper grytbitarna, de ger rätten mustig smak.
Till 4 portioner behöver du:
- 1 kg lammgrytbitar
- 2 msk rapsolja
- 200 g rotselleri
- 300 g palsternacka
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 500 g krossade tomater
- 5 dl rött vin
- 2 msk konc kalvfond
- 2 lagerblad
- 10 kryddpepparkorn
- 1 msk torkad dragon
- Salt och nymald vitpeppar
- Eventuellt maizena
Fräs lammbitarna och eventuellt benen i oljan i en stor gryta så de får färg. Lyft upp kött och ben och lägg på ett fat.
Skala och tärna rotfrukterna. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs rotfrukter, lök och vitlök. Lägg i köttet igen och blanda ner de krossade tomaterna, vin, fond, lagerblad och kryddpepparkorn samt dragon. Fyll upp med vatten eller vin så det täcker. Salta och peppra.
Låt sjuda 2–3 timmar med lock, se till att köttet hela tiden är täckt av vätskan.
Tag upp kött och rotsaker och håll varmt. Låt såsen sjuda vidare och. Red den eventuellt med lite maizena utrört i vatten för att den ska bli lite tjockare.
Fördela kött och grönsaker i djupa tallrikar och häll såsen över. Servera med kokt potatis och gärna lite nykokta morötter.