Till 4 portioner behöver du:

  • 600 g grytbitar av älg
  • 4 msk smör
  • 100 g gul lök
  • 100 g morötter
  • 10 g palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 25 g gul paprika
  • 25 g grön paprika 
  • 25 g röd paprika
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 dl mörkt öl
  • 3 msk salt kinesisk soya
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • ½ tsk grovmald vitpeppar
  • Salt
  • Arrowrot eller potatismjöl
  • 75-100 g frostnupna rönnbär


Bryn köttet i smöret i en ugnfast gryta. Tillsätt öl, vinäger, rödvin, tomatpuré, soya och kryddor. Låt koka i cirka 1 timma eller tills det att köttet är mört. Skala och grovstrimla lök och rotsaker och låt koka med de sista 5 minuterna. Strimla paprikan och låt koka med den sista minuten. Red av med arrowrot utrört i vatten. Salta om det behövs. Till sist, blanda i rönnbären strax innan servering (de kan uteslutas om man inte gillar den sura smaken). Servera med pressad kokt potatis.