Till 4 portioner behöver du:
- 600 g grytbitar av älg
- 4 msk smör
- 100 g gul lök
- 100 g morötter
- 10 g palsternacka
- 50 g rotselleri
- 25 g gul paprika
- 25 g grön paprika
- 25 g röd paprika
- 4 msk tomatpuré
- 1 msk paprikapulver
- 1 dl rödvin
- 1 dl balsamvinäger
- 1 dl mörkt öl
- 3 msk salt kinesisk soya
- 1 lagerblad
- 1 tsk timjan
- ½ tsk grovmald vitpeppar
- Salt
- Arrowrot eller potatismjöl
- 75-100 g frostnupna rönnbär
Bryn köttet i smöret i en ugnfast gryta. Tillsätt öl, vinäger, rödvin, tomatpuré, soya och kryddor. Låt koka i cirka 1 timma eller tills det att köttet är mört. Skala och grovstrimla lök och rotsaker och låt koka med de sista 5 minuterna. Strimla paprikan och låt koka med den sista minuten. Red av med arrowrot utrört i vatten. Salta om det behövs. Till sist, blanda i rönnbären strax innan servering (de kan uteslutas om man inte gillar den sura smaken). Servera med pressad kokt potatis.