Mustig vildsvinsgryta

6 PORTIONER

  • 1 kg grytbitar av vildsvin

 

MARINAD

  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 12 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk kanel eller hel stång
  • en knivsudd riven muskot
  • 1 flaska rödvin (750 cl)
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 tunna skivor citronskal


GRYTAN

  • 2 gula lökar
  • 4 morötter
  • 4 stjälkar selleri
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1–2 röda chilifrukter
  • ½ dl olivolja
  • salt och nymald peppar
  • 2 dl av marinaden
  • 1 dl karljohanssvamp (torkad)
  • 6 dl rödvin
  • ½ tsk kakaopulver
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 3 enbär
  • en knivsudd riven muskot
  • 2 msk tomatpuré
  • hackad persilja

 

DAG 1: Skär bort senor och fett och dela köttet i bitar om cirka 3×3 cm. Skala och skiva vitlök, lök och morötter till marinaden och lägg dem i en bunke tillsammans med köttet. Stöt enbär och pepparkorn i en mortel och lägg i bunken tillsammans med kanel. Riv ned en gnutta muskot, häll på vinet och rör om. Tillsätt lagerblad, rosmarin och citronskal. Låt köttet marineras cirka 1 dygn i kylen.

DAG 2: Lyft upp köttet ur marinaden och låt köttbitarna rinna av på en handduk. Spara 2 dl av marinaden (inklusive lök och morötter) till grytan. Skala och skär rot- och grönsakerna till grytan i stora bitar. Skala och finhacka vitlök och chili. Blötlägg svampen (spara blötläggningsvattnet). Hetta upp oljan i en gryta och bryn grytbitarna lätt. Salta och peppra. Häll 2 dl marinad och dess innehåll på de brynta grytbitarna och tillsätt rotfrukter, grönsaker, vitlök, chili, svamp och även lite av blötläggningsvattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock i cirka 1 timme eller tills köttet känns mört.

Servera med nyhackad persilja och ett gott bröd.