Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.
Recepten avser 4 portioner
Champagnegratinerade ostron
- 4 ostron
- 1/2 schalottenlök
- 1 dl grädde
- 1 dl champagne (Haton Brut Classic)
- 1 äggula
- riven parmesanost
Sätt ugnen på 250 grader i grilläge. Öppna ostronen och häll ut vätskan i en skål, tag ur köttet och förvara det kallt. Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i kastrull. Slå på champagnen, vätskan från ostronen samt grädden och låt koka cirka 5 minuter. Blir det för löst, red med maizena. Låt kallna en liten stund innan du vispar i äggulan. Skölj ur ostronskalen och placera dem i grovsalt på en plåt. Lägg tillbaka ostronköttet i skalen, slå över den kokade vätskan och toppa med parmesan. Gratinera snabbt tills det blivit fin färg, lätt gyllene.
Ostron Rockefeller (med hollandaisesås)
- 4 ostron
- 1/2 schalottenlök
- 1 liten vitlöksklyfta
- 70 g babyspenat
- 1 msk smör
- 1 tsk vetemjöl
- 1/2 dl vispgrädde
- riven parmesanost
Sätt på ugnen på 250 grader. Öppna ostronen och ta bort köttet, spara vätskan.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs sedan schalottenlöken tills den är mjuk, lägg i vitlöken och pudra över mjölet och rör om. Häll på grädden och koka upp, vänd i spenaten. Smaka av med vätskan från ostronen och lite peppar.
Hollandaisesås
- 30 g smör
- 1 äggula
- 1 tsk pressad citron
- 1 tsk vatten
- salt, vitpeppar, tabasco
Skira smöret. Blanda citron, vatten samt äggula och vispa tills det skummar. Tillsätt det skirade smöret, lite i taget. Smaka av med salt, vitpeppar och tabasco.
Fördela spenaten i de fyra skalen. Lägg på ostron och hollandaisesås, toppa med parmesan och gratinera tills fin färg.
Naturella ostron
- 4 ostron
Öppna dem med ostronkniv strax innan servering.
I glaset
Solo Cava Brut Organic. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!