Råkostsallad

Till 4 portioner

  • 2 morötter
  • 2 gula morötter
  • 1 rättika
  • 5 rädisor
  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 salladslökar
  • 2 msk pumpafrö
  • 2 msk surkål
  • 2 skivor pumpernickel
  • vinägrett
  • 2 msk olja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

 

Skala morötterna och rättikan och skiva tunt. Tvätta rädisor, rödbetor och gulbetor ordentligt och skiva med skalen kvar. Även blomkålen ska skivas tunt. Strimla salladslöken tunt på längden med kniv.

Ta fram 6 små skålar eller koppar och fyll med iskallt vatten. Det går att ta i isbitar för att få det riktigt kylt. Dela upp grönsakerna i de olika skålarna för att de inte ska färga av sig på varandra.

Låt ligga i cirka 5 minuter så att de blir riktigt krispiga. Tanken med vattnet är även att grönsakerna ska tappa lite av sin färg innan de blandas till en sallad.

Blanda ihop ingredienserna till vinägretten i en skål.

Ta upp grönsakerna ur vattnet och låt dem torka på kökshandduk eller hushållspapper. Lägg dem i en skål och häll på vinägretten. Blanda försiktigt.

Avsluta med att strö över pumpafrön och surkål.

Servera med pumpernickel. Råkostsalladen fungerar utmärkt att kombinera som tillbehör till exempelvis schnitzel och fläsklägg.

 

ANDREAS FROEBRICHS KOMMENTAR:
– Har man en mandolin blir det tunna fina strimlor. Låt det ligga i iskallt vatten så blir det riktigt knaprigt. Det är också gott att ha i surkål och lite grönsallad. Tillsammans blir det en riktigt fräsch sallad. Pumpernickel är ett älskat bröd i hela Tyskland. Mycket av det hälsotänk som spridits över världen de senaste åren har länge varit starkt och stort i Tyskland.