4 PORTIONER

  • 200 g brytbönor
  • salt
  • 200 g ris
  • 1 tsk salt
  • 120 g körsbärstomater
  • 40 g svarta oliver
  • 4 färska tonfiskfiléer, cirka 2 cm tjocklek
  • 1–2 msk olivolja
  • färskmalen peppar
  • 1 msk matolja för stekning
  • färska kryddor, till exempel körvel, persilja, gräslök

 

Värm upp grillen. Skölj brytbönorna och skär dem i cirka 2 cm långa bitar. Låt dem koka i saltvatten 5–8 minuter. Häll av bönorna och låt dem torka på hushållspapper.

Skölj riset, låt det rinna av och koka det sedan under lock med cirka 4 dl vatten och salt. Koka på svag värme i 15–18 minuter.

Skölj tomaterna och dela dem i klyftor, kärna ur oliverna om det behövs.

Skölj tonfiskfiléerna snabbt i kallt vatten, låt dem torka, pensla på olivolja och krydda med salt och peppar efter tycke och smak.

Olja in grillgallret lite grand, lägg på filéerna och grilla dem cirka 3–5 minuter på varje sida.

Skölj örtkryddorna och skaka av vattnet.

Blanda brytbönorna med riset och smaka av med salt och peppar. Fördela riset på tallrikarna och toppa med fiskfiléerna. Dekorera med tomater, oliver och kryddor.

 

I GLASET

Till den här rätten rekommenderar vi det röda vinet Trout Valley Pinot Noir 2010. Fruktig smak med inslag av peppar, vanilj och med mjuka tanniner. Nr 78682, pris 165 kr.

Du kan också välja det torra, vita Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs trocken 2014. Frisk och fruktig smak med fin balans mellan den lilla restsötman och syran. Nr 70099, pris 135 kr.