Sallad Niçoise

Recept: Nichlas Fransén

 

4 PORTIONER

  • 1 romansallad
  • 400 färsk tonfisk eller tonfisk i olja
  • 400 g kokt färskpotatis
  • 4 kokta ägg
  • 8 sardellfiléer
  • 1 rödlök
  • 250 g körsbärstomater
  • 300 g haricot verts
  • 1 dl oliver
  • 1 dl cocktailkapris
  • furikakekrydda eller sesamfrön

 

Rulla tonfisken i furikakekrydda eller sesamfrön och bryn den sedan i het panna cirka 1 minut på varje sida, låt kallna.

Koka potatisen mjuk och låt svalna. Koka äggen cirka 6 minuter så de får ett krämigt inre. Koka haricot verts cirka 2 minuter (de ska vara al dente) och spola dem sedan i kallt vatten.

Riv salladen i större bitar, dela tomaterna, skiva löken tunt, dela potatisen.

Lägg upp på tallrik eller fat och fördela potatis, oliver, kapris, tomater, sardeller och klyftat ägg över salladen samt lägg på tonfisken. Avsluta med att hälla på dressingen och toppa med lite hackad persilja.

 

DRESSING

  • 0,5 dl rapsolja + 0,5 dl olivolja, blandat
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar

 

Vispa samman senap, honung, rödvinsvinäger och finriven vitlök. Tillsätt raps- och olivolja i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

 

VINTIPS!

Rosalie Rosé 2021
Torrt, ekologiskt rosévin från Deidesheim. Görs på de blå druvorna Dornfelder och Regent och har en angenäm doft av röda bär, stor fruktighet med lång avslutning. Perfekt att dricka till sommarens sallader, skaldjur eller på egen hand. Servera vinet väl kylt, bäst blir det vid 6–8 grader. Nr 78406, pris 111 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR!

 

FM Riesling QbA 2022
Halvtorrt vitt vin från Deidesheim som från och med 2022 är ekocertifierat. Frisk, aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Smakrikt och välbalanserat med aromatiska toner. Utmärkt till sommarens sallader men även till fläskkött, pastarätter, sallad och skaldjur. Nr 5844, pris 119 kr i beställningssortimentet. Beställ HÄR!