4 PORTIONER

  • 300 g vit tonfisk
  • 150 g torskrygg
  • 1 tsk granulerad vitlök
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • vit balsamicovinäger
  • 1 röd jalapeño
  • ½ röd paprika
  • 1 liten bit chipotle
  • 50 g sparrisknoppar
  • 50 g vaxbönor
  • 50 g sparris
  • 200 g kokta röda linser

 

Skär tonfisk och torskrygg i kuber som på bilden och salta dem lätt. Rosta den granulerade vitlöken försiktigt i en torr panna på spisen. Ta av från värmen och tillsätt svartpeppar. Lägg på hälften av tonfiskkuberna någon minut. Ta upp dem så att det blir en fin yta av brynt vitlök och peppar. Pensla återstoden av tonfisken med balsamicovinäger. Finriv paprika, jalapeño och chipotle och marinera torskkuberna i chilisalsan. Marinera sparris och bönor i balsamico och salt. Fräs linserna till tre olika färgnyanser som på bilden. Garnera med linser, bönor och sparris. Häll på lite honungsteriyaki (se recept nedan).

 

TERIYAKISÅS (4 DL FÄRDIG SÅS)

  • 1 dl honung
  • 2 dl farinsocker eller lättbrynt strösocker
  • 1 dl kraftig ankfond
  • 2 ½ dl söt soja (typ japansk)
  • 1 tsk färsk riven ingefära (eller ½ tsk torkad)
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • ½ msk sesamolja
  • ½ dl halvsöt sherry
  • 1 tsk salt

 

Blanda alla ingredienser och koka några minuter. Sila och servera!

 

I GLASET

Tokaji Furmint 2016. Torrt vitt vin från Tokaj i Ungern. Nr 6214, pris 89 kr i ordinarie sortiment, finns i de flesta Systembutiker. FM Riesling QbA 2017. Vitt halvtorrt vin från Deidesheim i Tyskland. Nr 5844, pris 89 kr i beställningssortimentet.