Mousserande viner passar utmärkt till många maträtter. Men de kan också lyfta själva maten till nya höjder! Nichlas och Linda Fransén, kock respektive konditor på VinContoret, har skapat en meny med bubbelvin i rätterna.

4 portioner

  • 8–12 pilgrimsmusslor
  • 4 skivor pancetta (rimmat, lufttorkat sidfläsk)
  • olivolja
  • 1 litet blomkålshuvud (ca 500–600 g)
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • salt, vitpeppar

 

Dela blomkålen i mindre buketter och koka dem mjuka i saltat vatten. Bryn smöret tills det får en nötig doft, slå i grädden och låt bli varmt. När blomkålen är mjuk, slå av vattnet och mixa den slät. Häll i grädden lite i taget tills du får den konsistens du är nöjd med. Smaka av med salt och vitpeppar.

 

Stek pancettan krispig i olja. Lägg den på hushållspapper för att droppa av. Torka av pilgrimsmusslorna, salta och peppra. Stek dem i smör i cirka 1 minut på varje sida. Lägg på tallrik direkt och servera!

 

I glaset

Solo Cava Brut Organic
. Vitt mousserande. Fräscht med väl integreread syra. Nr 51684, pris 139 kr i Systembolagets besällningssortiment. Beställ här!