RECEPT FÖR 4 PORTIONER

KOKTA ÄPPLEN

  • 2 syrliga svenska äpplen
  • 3 msk Granqvists Äpple- & kaneldryck (eller äpplemust)
  • 1 msk socker (kan uteslutas)
  • 3 cm Sri Lanka-kanel

 

STEKT KAVRING

  • 4 skivor kavring
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk smör

 

ÄPPELKARAMELL

 

TORKADE ÄPPLEN

  • 1 äpple

 

Skala och klyfta äpplena, koka försiktigt under lock i Äpple- & Kaneldryck eller must och eventuellt socker. Äppelklyftorna ska bli härligt genomskinliga och inte mosiga.

Mixa brödet till ströbröd (skär bort kanterna först), stek i torr panna tills det börjar torka. Tillsätt farinsockret och låt det smälta, därefter smöret. Stek relativt länge på inte för hög temperatur, men så hög att brödet börjar brynas och får lite knäckig smak.

Smält sockret till karamellen. Det ska bli så mörkbrunt som möjligt utan att bränna. Tillsätt Äpple- & kaneldryck/must och grädde. Koka ihop till god konsistens.

Skiva äpple så tunt du kan med kniv eller använd en mandolin. Torka skivorna i ugn (65 grader) eller i grönsakstork.

Garnera med oxalis (röd harsyra) för lite härlig syra.

 

Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00I GLASET

Granqvists juldryck Äpple & Kanel passar perfekt till desserten här ovan – och även att använda som smaksättare i receptet.Smaken är len och mjuk med tydliga drag av kanel och äpple. Passar perfekt att dricka varm istället för glögg – eller kall till de flesta desserter. Äpple & Kanel finns i Systembolagets beställningssortiment, nr 88364, pris 179 kr för 700 ml. Läs mer om drycken och beställ den här. 

Äpple & Kanel finns även i en version med Bourbon Whiskey. Även den i beställningssortimentet, nr 86232, pirs 179 kr för 700 ml. Här hittar du mer information om drycken.