Receptet är framtaget av kocken och matinspiratören Wichudaporn Chaiyasaeng från Grästorp. År 2019 tävlade hon i Sveriges Mästerkock och kom på andra plats.
4 PORTIONER
- 1 hel kyckling, 1.300–1.400 g
- ca 1 kg potatis
MARINAD
- 2 klyftor vitlök
- 1 tsk rosmarin
- 2 msk olivolja
- 1 st tärning hönsbuljong, smulad
- 50 g smör
- 1 msk soja
- 3 nypor salt
- 2 nypor svartpeppar
VISPAT KRYDDSMÖR
- 250 g smör, rumstempererat
- 1 msk citronsaft
- ½ dl riven parmesanost
- 2 msk curry-mango-krydda
- smaka av med salt
1. Marinad: Lägg kycklingen i en ugnsform och sätt ugnen på 180 grader. Blanda samtliga ingredienser och pensla hela kycklingen.
2. Baka kycklingen cirka 1 timme eller tills innertemperaturen har blivit 78 grader.
3. Bred ut potatisen på en plåt och ugnsbaka 30–40 minuter. Krydda enligt eget tycke och smak. Känn med sticka när de är klara.
4. Vispat kryddsmör: Hetta upp två msk smör i en liten kastrull. Rör i currymangokrydda och fräs 2–3 minuter. Häll över i en liten skål med övriga ingredienser och vispa ihop.
5. Skär upp portionsbitar av kycklingen, servera med salladsmix och ugnsrostad potatis. Toppa kycklingen med en rejäl klick vispat kryddsmör.
VINTIPS!
Prellenkirchen Carnuntum 2020
Mjukt och fruktigt rödvin från Weingut Netzl i Österrike. Angenäm doft med toner av tranbär och lätt kryddighet. Smaken är fruktig med toner av tranbär, fin örtighet och mjuka tanniner. Det passar utmärkt att dricka till ugnsbakad kyckling och de flesta rätter med gris- och nötkött. Nr 54767, pris 239 kr i beställningssortimentet.
Leconfield Syn Rouge Sparkling Shiraz
Mousserande rödvin som görs på Shiraz-druvor. Tydlig och krispigt angenäm doft av hallon. Smaken är balanserad och krämigt bubblande med livliga hallon- och körsbärstoner och mjuk syrlighet i avslutningen. Passar fint till rätter med kyckling och kalkon samt som det är. Nr 53023, pris 229 kr i beställningssortimentet.