De fruktiga rödvinerna från det hållbarhetscertifierade vineriet Valle Secreto i Cachapoaldalen i Chile är goda att dricka till det mesta i grillväg i sommar! Vilket av dem blir din favorit?

 

FIRST EDITION CABERNET SAUVIGNON 2020
Fylligt och fruktigt rödvin med intensiv doft av örter, blåbär, choklad och peppar. Fruktig och nyanserad smak med inslag av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Passar utmärkt att dricka till rätter av nöt, vilt och vildsvin samt lagrade hårdostar och charkuterier. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, är också utmärkt att dricka på egen hand. Det har lagrats 12 månader i 225-liters franska ekfat och 12 månader i flaskor innan försäljning. Lämplig dricktemperatur: 16–18 grader.
Nr 2278, pris 209 kr.

 

 

 

 

 

FIRST EDITION CARMÈNERE VALLE SECRETO 2018
Fylligt, fruktigt rödvin med stor, finstämd doft, inslag av mörka bär, svartpeppar och frukt. Smaken är rund och mjuk med harmonisk avslutning. Drick till fläsk- och nötköttsrätter, mustiga pastarätter, kallt bord och lagrade hårdostar. Vinet, som är hållbarhetscertifierat, passar också bra på egen hand. Det har lagrats i 225-liters franska ekfat i 12 månader och sedan 12 månader i flaskor innan försäljning. Lämplig dricktemperatur: 17–18 grader.
Nr 75690, pris 209 kr.

 

 

 

 

 

 

PRIVATE CABERNET FRANC 2018
Fylligt, fruktigt och smakrikt rödvin. Det har en elegant, komplex doft med inslag av mörka bär, kakao och kaffe. Välstrukturerad och koncentrerad smak med fina, eleganta tanniner. Servera till fläsk- och nötköttsrätter, mustiga pastarätter, kallt bord och lagrade hårdostar. Vinet har lagrats i 225-liters franska ekfat i 16–18 månader och sedan 12 månader i flaskor. Lämplig dricktemperatur: 17–18 grader.
Nr 53595, pris 269 kr.

 

 

 

 

 

 

 

 

1837 planterade Richard Hamilton de första vinrankorna i Adelaide i södra Australien. I dag är det den femte generationen Hamilton som för vinodlartraditionen vidare genom familjeföretaget Leconfield Wines. I sommar lanserar vi tre högklassiga viner från Leconfield på Systembolaget.

Ungefär halvvägs mellan Adelaide och Melbourne i södra Australien ligger Coonawarra, en av Australiens främsta vinregioner. Området karaktäriseras av sin röda lerjord – terra rossa – och underliggande porösa kalksten som gör det möjligt för rötterna att leta sig långt ner i marken. Det i kombination med det relativt svala klimatet, som får druvorna att mogna långsamt, har visat sig vara särskilt gynnsamt för Cabernet Sauvignon.

För många förknippas Coonawarra med just Cabernet-viner, men här trivs också flera andra druvor, bland annat Shiraz, Chardonnay och Riesling.

– Coonawarras odlingsförhållanden ger små, men väldigt smakrika druvor, säger Paul Gordon, Senior Winemaker på Leconfield Wines.

Hans devis är att det inte går att göra fantastiska viner utan fantastiska druvor och att det viktigaste arbetet därför sker i odlingarna.

– Vi beskär alla stockar för hand med spur pruning method, vilket gör att det kommer in mycket ljus mellan grenarna.

Metoden innebär att skott från fjolåret skärs tillbaka till en sporre med en eller två knoppar.

 

Gården ägs och drivs sedan 1981 av Richard Hamilton och hans fru Jette Hamilton. Men allt började redan 1837, när Richard Hamiltons förfader planterade de första vinrankorna i Adelaide. Familjen Hamilton kan inte bara skryta med att ha startat vinodlingshistorien i södra Australien, familjen har också spelat en avgörande roll i sättet som de australiensiska vinerna framställs på.

På 1940-talet var önologen Sydney Hamilton, Richard Hamiltons farbror, först med att fermentera vita viner i en kall och kontrollerad temperatur. Innan dess var vinerna av betydligt svajigare kvalitet. Det gjorde att australiensarna främst drack portvin, sherry och öl. När fler vinmakare tog efter Sydneys Hamiltons metod utvecklades Australien till ett vinland – och Sydney Hamilton blev känd som en av Australiens främsta vinproducenter.

Sydney Hamilton var särskilt skicklig på att producera vita viner, men närde också en dröm om att göra en ”damn good” Cabernet Sauvignon. Efter att ha rest runt i sydöstra Australien i jakt på de bästa odlingsförutsättningarna köpte han en före detta fårgård i södra Coonawarra och började odla Cabernet Sauvignon.

– Sydney ansåg att den platsen hade den bästa potentialen för att göra en perfekt Cabernet, både när det gäller jordmån och klimat, säger Paul Gordon, som har ansvarat för Leconfields vinproduktion sedan 2001 och för vidare Sydney Hamiltons idé om att göra en ”damn good” Cabernet.

– Just nu (mitten av april) jobbar vi med det sista av årets skörd och nästan alla våra ståltankar är fyllda med Cabernet Sauvignon. Det har varit ett ovanligt kallt år, men så här långt är vi nöjda med både färgen och smaken.

 

I dag är familjeföretaget uppdelat i tre olika vinhus: Leconfield, som producerar viner från Coonawarra, Richard Hamilton, som består av viner från de närbelägna vinregionerna McLaren Vale och Adelaide Hills, samt Syn, en kollektion bestående av tre olika mousserande viner. Från det senare kommer Syn Rouge Sparkling Shiraz, ett av de viner som nu lanseras på Systembolaget.

– Ett ljust, lätt och väldigt lättdrucket rödvin, säger Paul Gordon. Det är ganska ovanligt, även om det finns många producenter här i Australien som gör mousserande rödviner.

– Syn smakar allra bäst kallt, jag serverar det gärna med en istärning gjord av samma vin. Det smakar också väldigt bra tillsammans med rostad anka eller kalkon och har därför blivit ett av våra favoritviner till jul.

Men Paul Gordon har flera favoriter.

– Vi har så många olika stilar, så det är svårt att bara välja en. Cabernet Sauvignon är kungen av Coonawarra, så vi ser alltid till att optimera den. Vi har också fått mycket uppmärksamhet för vår Cabernet Franc, ett medelfylligt vin med runda tanniner.

– Jag måste också lyfta fram vår Riesling, som ska produceras av 50-årsjubilerande vinstockar nästa år. Men när det kommer till viner av gamla stockar tar Richard Hamilton Centurion Shiraz priset. Det görs av vinrankor planterade 1892!

Bland de viner som nu lanseras i Sverige finns även Richard Hamilton Little Road Shiraz, ett rödvin som är en del av en vinkollektion kallad Rosette. Namnet är en hyllning till de otaliga rosor som växer runt vinodlingarna i södra Australien, inte minst runt familjen Hamiltons odlingar i McLaren Vale.

– Förr planterades rosor runt vinodlingarna som ett sätt att upptäcka svampangrepp. Numera har vi andra, mer effektiva metoder att upptäcka det, så i dag fyller de mer en estetisk funktion. De skapar en vacker färgkontrast till de gröna vinodlingarna.

 

LECONFIELD COONAWARRA CABERNET FRANC 2021
Medelfylligt rödvin som till 100 procent består av Cabernet Franc-druvor. Det har lagrats 15 månader i ekfat.
– 2021 gav en ovanligt bra skörd hos oss i Coonawarra. Jag älskar texturen i det här vinet, det är runt med silkeslika tanniner, har bra längd och en doft av salvia. Jag dricker det helst till en god carbonara, auberginelasagne eller en bit lagrad cheddar, säger vinmakare Paul Gordon.

Vinet är som bäst att dricka nu och fram till 2025. Lämplig serveringstemperatur är 18–22 grader. Nr 93992, pris 169 kr i Systemets tillfälliga, exklusiva sortiment.

 

 

 

 

 

 

RICHARD HAMILTON LITTLE ROAD SHIRAZ 2020
Fylligt rödvin som till 100 procent består av Shiraz-druvor från odlingar i regionen McLaren Vale. Har lagrats 12 månader i ekfat.
– Ett vin med en djupröd färg och doft av choklad, plommon, svartpeppar och ek. Det är relativt fylligt, har mjuka tanniner och kan lagras i 8–10 år. Det är ett utmärkt pastavin, men passar också bra till kött och smakrika vegetariska rätter, säger vinmakare Paul Gordon.

Vinet tog silvermedalj i McLaren Vale Wine Show 2021 och bronsmedalj i Perth Royal Wine Show 2021.Det är som bäst att dricka nu och fram
till 2025. Lämplig serveringstemperatur är 18 grader. Nr 51405, pris 199 kr i beställningssortimentet.

 

 

 

 

 

SYN ROUGE SPARKLING SHIRAZ
Unikt, mousserande rödvin som görs uteslutande på Shiraz-druvor. Det har en tydlig och krispigt angenäm doft av hallon. Smaken är balanserad och krämigt bubblande med livliga hallonoch körsbärstoner och mjuk syrlighet i avslutningen.
– Ett elegant, mousserande vin lagrat på ekfat. Det bör serveras kallt och passar bra med exempelvis grillad kyckling och kalkon eller rätter med rödbeta och tryffel, säger vinmakare Paul Gordon.

Kyl vinet ordentligt, lämplig serveringstemperatur är 3–5 grader. Nr 53023, pris 229 kr i beställningssortimentet.

Fruktiga rödviner under Siciliens sol

Sicilianska viner var länge förknippade med mediokra bulkviner. Men nu blåser nya vindar över ön. Bakom renässansen står bland annat Assuli, en familjevingård som värnar om såväl historien som framtida generationer. I december lanserar vi tre högklassiga röda viner från Assuli i Systembolagets beställningssortiment.

På västra Sicilien – knappt två mil öster om hamnstaden Marsala – ligger vingården Assuli, en traditionell lantgård från 1700-talet omgiven av ett lapptäcke av vinodlingar. Den pampiga huvudbyggnaden är byggd av lokal kalksten och marmor med en blek, sandfärgad ton som får gården att smälta in i omgivningen.

Marmorn kan sägas vara starten för Assuli, som betyder ”Under solen” på sicilianska. Det var nämligen tack vare upptäckten av en ny, siciliansk marmor, kallad Perlato di Sicilia, som entreprenören Giacomo Caruso fick resurser att starta Assuli 1948.

I dag drivs företaget av sonen Roberto Caruso tillsammans med barnen Nicoletta och Michele. För Roberto var det lika naturligt att ta över företaget som att hylla familjens historia.

–Vår släkt har alltid haft en speciell relation till den här platsen, säger Roberto Caruso. Jag älskar den här regionen och att få bruka jorden och därigenom föra vidare familjens arv. Entreprenörskapet finns i min familjs DNA, så för mig var det självklart att ta över. I dag är alla i familjen engagerade i företaget.

Vinodlingarna sträcker sig över runt 130 hektar och inkluderar sicilianska druvor som Nero d’Avola, Zibibbo, Insolia, Lucido, Grillo och Perricone. Men här finns också en experimentodling med fjorton uråldriga, lokala druvor.

–Många av dessa druvor var tidigare bortglömda. I samarbete med Istituto Vite Vino i Marsala har vi satt runt 600 plantor och målet är att vi ska bidra till att bevara dessa druvor, inte någon storskalig vinproduktion. De här druvorna är en viktig del av öns vinhistoria och de säger något om just den plats som de har odlats på en gång i tiden. Dessutom är de här traditionella druvorna mer resistenta mot sjukdomar.

–De skulle också kunna ge en ny boost till vinturismen på Sicilien. Den är redan stor, men med viner av dessa druvor skulle vi kunna erbjuda helt nya smakupplevelser.

Familjen Caruso erbjuder turister att besöka gården genom guidade rundvisningar och provsmakningar. Och för att få ännu fler att uppleva gården planerar de att utveckla turismen med en resort inom några år.

–Vi vill att turister från hela världen ska få en helhetsupplevelse av våra viner och vår plats på jorden, säger Roberto Caruso.

För den som vill få en försmak av Assulis terroir lanserar Granqvist nu tre av familjens rödviner på Systembolaget. Två av dem görs av den sicilianska druvan Nero d’Avola. Ett av dem, Lorlando Nero d’Avola, beskrivs som Assulis flaggskeppsvin.

–Det har mycket körsbär och juicig, röd frukt, mjuka tanniner och en naturlig kryddighet. Det är ett vin som fångar essensen av Assuli och vår terroir, säger Roberto Caruso.

Familjen har länge jobbat med hållbarhet i olika aspekter, inte minst socialt. Företaget har en certifiering som garanterar att papperslösa immigranter eller andra inte utnyttjas som arbetskraft, något som tyvärr inte är helt ovanligt i Italien i dag. Dessutom är samtliga Assulis viner ekologiskt certifierade.

–För oss är det självklart att jobba ekologiskt eftersom vi alltid har varit måna om att vårda vår mark för att kunna föra vidare den till nästa generation, säger Roberto Caruso. Vi vill jobba med hållbarhet i alla led. Det kan handla om alltifrån att använda korkar som har så lite påverkan på klimatet som möjligt till att hitta nya sätt att spara energi. Vi försöker hela tiden hitta innovativa sätt att bli ännu bättre. Just nu planerar vi till exempel att installera solpaneler på taket och laddningsstationer för elcyklar.

Assulis vinodlingar ligger på mellan 100 och 600 meters höjd, i ett område med milda vintrar, soliga somrar och salta vindar från havet.

–Våra druvor är anpassade för den här platsen och vinerna reflekterar verkligen vår terroir, säger Robert Caruso. De är också resultatet av alla de kunskaper och erfarenheter som vi har samlat på oss sedan flera generationer tillbaka.


Hur skulle du summera odlingsåret 2022?

–Vi har nästan alltid extrema väderförhållanden här på Sicilien, bland annat på grund av de heta siroccovindarna från Afrika som kan ge temperaturer på över 40 grader sommartid. I år var det ovanligt varmt och torrt i hela Italien, vilket har givit druvorna högre alkoholhalt och en mer koncentrerad smak. Som tur var kom det en del regn i slutet av sommaren, vilket gör att vi känner oss väldigt nöjda med årets skörd.


Vilket är ditt eget favoritvin?

–Furioso, ett vin av den lokala druvan Perricone som har aromatiska toner av jordgubb, björnbärssylt, kanel och balsamvinäger.

Även om Sicilien främst är känt för sina röda viner, vill Robert Caruso också slå ett slag för öns vita viner.

–Det produceras många högklassiga vita viner på Sicilien. Särskilt här på västra delen av ön, tack vare havsbrisen och den kalkrika jorden. Vi hoppas kunna introducera även våra vita viner på den svenska marknaden framöver.

–Vi vill bli en av världens bästa ambassadörer för sicilianska viner.

 

 

Lorlando Nero d’Avola Organic 2020
Medelfylligt, ekologiskt rödvin som fått höga betyg i internationella provningar – exempelvis 93 av 100 poäng av James Suckling tidigare i år. Det har en intensiv doft av mogna röda frukter, välbalanserad smak med mjuka tanniner och lätt kryddiga inslag. Passar utomordentligt bra till medellagrade hårdostar och grillade kötträtter med potatis.
–Lorlando fångar essensen av Assuli, säger ägaren Robert Caruso.
Nero d’Avola-druvorna binds på spaljéer enligt Guyotmetoden och växer i jord som är rik på kalk och mineraler. Nr 59420, pris 169 kr.

 

 

 

N Nero d’Avola Organic 2019
Medelfylligt, ekologiskt rödvin som till 100 procent görs på Nero d’Avola, Siciliens ledande blå druva. Det har en intensiv doft av mogen röd frukt och toner av lakrits. Välbalanserad, mjuk smak med fin fruktighet. Dricks med fördel till vällagrade hårdostar samt grillade kötträtter, gärna med potatis.
Druvorna kommer från Assulis odlingar i Mazara del Vallo på nordvästra Sicilien. Villa Carumé är en av Assulis så kallade andraetiketter. Det är vanligt att större vinhus använder sig av flera olika namn på sina produkter. Nr 59411, pris 119 kr i beställningssortimentet.

 

 

 

 

SERA Syrah da Uve Leggermente Appassite Organic 2021
Medelfylligt, ekologiskt rödvin. 30 procent av druvorna som ingår i vinet har fått torka några veckor enligt appassimentometoden. Det är samma metod som används för Amarone och Ripasso i Norditalien. Resultatet är ett vin med intensiv, djup doft med toner av orientaliska kryddor och karamell. Välbalanserad, kryddig smak med angenäm syra, toner av mogna röda frukter och plommon. Passar fint att dricka till vinterns stekta och grillade kötträtter. Nr 59413, pris 139 kr i beställningssortimentet.

”Druvorna avgör portvinets kvalitet”

På skifferjordarna utmed Dourodalens sluttningar odlas druvorna som blir portvin. För vinhuset C. da Silva är det portviner i de högre kvalitetsklasserna som gäller sedan starten 1862. Nu finns Dalvas 20-åriga Tawny på Systembolaget.

Dalva använder en rad druvsorter från odlare i närområdet, ofta i samarbeten som sträcker sig mer än hundra år tillbaka.

–Den viktigaste faktorn är tveklöst druvornas kvalitet, där mycket spelar in – mognad, syra och växtförhållanden. Druvspriten som bryter jäsningen och ger den slutliga alkoholstyrkan måste också vara neutral, så att den inte påverkar vinets karaktär. Sedan är det konsten att blanda olika årgångar till en tilltalande helhet som skapar den unika identiteten, liksom förstås mognadsprocessen, säger chefsönologen José Manuel Sousa Soares.

Mognaden sker i vinkällaren i Vila Nova de Gaia vid Douroflodens mynning. Här finns den senaste tekniken för optimala lagringsförhållanden i ett svalt klimat. Här mognar vinerna på mycket gamla, välanvända ekfat och tappas på flaska först när de ska säljas.

–Den speciella karaktären kommer av den långsamma oxidationen i faten, som ger utdelning i form av komplexa aromer och smaker. För våra Colheita kräver lagen minst sju års fatlagring, men vi släpper dem aldrig innan de passerat tioårsgränsen. Det gör stor skillnad, menar José Manuel Sousa Soares.

I den stora källaren är över tretusen ekfat avsatta för de högsta portvinskvaliteterna – nog för att fylla långt över två miljoner flaskor. Under varumärket Dalva säljer C. da Silva runt 450000 flaskor per år. De största volymerna går till USA, Tyskland, Frankrike, Nederländerna – och Danmark.

– Just nu ser vi ett ökande intresse för ekologisk produktion, liksom för mindre söta varianter. Vi har lanserat ett antal ekocertifierade viner och marknadsför våra unga portviner som cocktailingrediens, säger exportchefen Elsa Couto.

–Vi är också ensamma om att erbjuda torra vita portviner i alla åldersklasser, det utmanar bilden av vit port som ett nybörjarvin. Samtidigt har vi många lättare och utpräglat matvänliga viner, vilket breddar användningen avsevärt.

–Port är i dag mycket mer än dessertvin och aperitifer, kompletterar kollegan Tomás Gonçalves.

 

De flesta vinodlare i dourodalen är vana vid höga temperaturer, så effekter av ett allt varmare klimat har ännu varit sällsynta. Det talas dock allmänt om att begränsa uttaget från de vinstockar som växer allra närmast floden.

–Utmaningen framöver är att få fram vinstockar med ännu högre motståndskraft och att välja druvsorter med rätt balans mellan skördeutfall och kvalitet när temperaturen stiger. Vi kan nog också räkna med att många kommer att sluta odla på sluttningarna. Ju torrare jorden blir där, desto större blir risken för jorderosion när det väl regnar, menar José Manuel Sousa Soares.

 

Hur avnjuter man då bäst en klassisk premiumport? Trion är överens om att en tawny som den nya 20-åriga, passar utmärkt till alla typer av desserter, särskilt sådana med ägg och nötter, allra helst serverad kyld till runt 14 grader.

 

 

Dalva 20 Year Old Tawny
Rött, högklassigt portvin som består av en blandning av viner från olika årgångar. Vinerna har en genomsnittlig lagringstid på 20 år. Det har en karaktäristisk portvinsdoft med inslag av torkad frukt, rostat bröd och kryddor. Mjuk och harmonisk smak med toner av sylt och apelsin. Lång eftersmak. Passar utmärkt att dricka till smakrika ostar, söta desserter, mörk choklad eller som avslutning på en god måltid.

Vinet har fått höga betyg i flera internationella provningar, bland annat 92 poäng av Robert Parker, The Wine Advocate. Nr 92222 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Pris 499 kr.

Nubbe, tuting, hutt, sup, gök, jamare, geting, jäkel. Kärt barn har många namn. Vid nästan varje högtid står snapsflaskan på bordet, som en del av vår traditionella matkultur. Många har sin favorit, som de kör år efter år. Detsamma gäller för snapsvisan som sjungs till – högre och med mer inlevelse för varje tuting som slinker ned: Helan går, Sjung hopp faderallan lallan lej!

Att dricka kryddat brännvin till maten är vi nordbor ensamma om. Det är också en av få spritsorter som vi kan tänka oss att dricka till just mat. Och kanske är det inte så konstigt att många vill ha en liten nubbe till de bastanta högtidsbufféerna. Alkoholen hjälper oss nämligen att bryta ned det feta i maten.

Att krydda brännvin är en sed som lever kvar sedan 1500-talet. På den tiden kryddades spriten av medicinska skäl. Utvalda örter och kryddor skulle skydda mot sjukdomar (inte minst mot pesten). I dag har snapsen ett annat syfte och spriten kryddas enbart för smakens skull!

 

NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL DRICKA SNAPS TILL MATEN

• Våga testa något nytt! Det är lätt att alltid plocka sin gamla favorit på hyllan. Men en ny snaps ger en helt ny smakupplevelse. Om du inte vill chansa på en helflaska kan En Back Snaps Röda Backen eller En Back Snaps Svarta Backen vara ett bra alternativ.
• En bra dricktemperatur för snaps är 6–10 grader.
• Drick snapsen i små klunkar (svep inte).
• Lagom är bäst!

Champagnemästarna

Skåla in det nya året i riktigt fin champagne från familjeföretaget Jean-Noël Haton! Sedan åtskilliga år tillbaka har vi på Granqvist Beverage House nöjet att samarbeta med de mästerliga champagnemakarna i floden Marnes dalgång.

Grunden till Champagne Jean-Noël Haton lades år 1610 när François Haton köpte mark i Damery och började odla druvor. Men det var först år 1928 som Octave Haton startade champagnetillverkning. Tidigare såldes druvorna till olika champagneproducenter.

Idag drivs vineriet av tionde och elfte generationen Haton: Jean-Noël som fokuserar på druvodlingarna och hans son Sébastien som ansvarar för vinproduktionen. Haton är därmed ett av få oberoende champagnehus – de flesta andra ingår i stora koncerner med många varumärken och exporteras över hela världen.

– Haton är ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse i och med att hela familjen är involverad i verksamheten, säger exportchefen Anton Hobbs. Att alla jobbar tätt tillsammans mot samma mål skapar den långsiktighet som behövs för att producera champagne i toppklass, år efter år.

Familjetraditionen är säkrad också framöver:

– Den tolfte generationen kommer nog att börja arbeta lagom till vår champagnetillverknings hundraårsjubileum år 2028, säger Anton Hobbs.

I förhållande till de stora champagnehusen är Haton ett litet företag, men ändå ett av de största fristående med sina femton medarbetare.

Orten Damery – som har cirka 1 200 invånare – ligger i floden Marnes dalgång i södra delen av Champagne i norra Frankrike. Områdets kalkhaltiga jordar är perfekta framför allt för de blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier, men även den gröna Chardonnay trivs bra här.

Familjen Haton odlar druvor på 60 hektar, varav många i lägen klassade som Grand Cru och Premier Cru. 20 hektar är i familjens ägo och 40 hektar arrenderas. Haton har dessutom ett gott samarbete
med andra druvodlare i Champagne och köper vid behov in druvor från dem.

Druvsorterna plockas för hand och pressas var för sig. Druvmusten får sedan jäsa som ett vanligt, stilla vin under några månader. Efter att sorterna blandats till en välbalanserad cuvée och vinet buteljerats
tillsätts socker och jäst. Därmed startar en andra jäsning som ger upphov till de fina bubblorna.

Enligt den franska vinlagen måste jäsningen på flaska ske under minst 15 månader. Men hos Haton lagras vinerna mellan två och fem år.


Efter lagringstiden vrids flaskorna för att jästfällningarnaska samlas i korken innan flaskhalsen kyls ned och den frusna isproppen skjuts ut tillsammans med jästsedimentet. Till sist fylls flaskorna upp med vin, som beroende på vilken stil den färdiga champagnen ska få, har olika söthetsgrad.

2021 har varit ett vädermässigt ansträngande år i Champagne.

– I april och maj var det frost i flera dagar och senare drabbades många odlingar av både mögelangrepp och hagelskador i stor omfattning, säger Anton Hobbs. Här hade vi några dagar med extremt mycket nederbörd, åska och stormbyar.

Vädret stabiliserades efter sommaren och i Marnedalen kundeodlarna skörda druvor med bättre kvalitet och i något större kvantiteter än vad man räknat med. Flera vinerier fick brist på skördearbetare eftersom många trodde att det inte fanns så mycket druvor att plocka på grund av frosten och ovädren.

 

HATON BRUT CLASSIC
Druvor: Pinot Meuiner (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Blandningen ger champagnen en mycket rik och fyllig doft och smak. Passar fint som apéritif och till festbuffén. Nr 77637, pris 259 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HATON BRUT RÉSERVE
Druvor: Pinot Noir (35 procent), Pinot Meunier (35 procent) och Chardonnay (30 procent). Lagrad minst tre år. Stort doft av vita persikor och apelsinblom, generös smak och perfekt mousse. Avnjuts till ostron, skaldjur och fisk – och givetvis som apéritif. Nr 77570, pris 289 kr. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

HATON CUVÉE ROSÉ
Druvor: Pinot Noir (35 procent), Pinot Meunier (35 procent) och Chardonnay (30 procent). Lagrad minst tre år. Fruktig, balanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar bra till ostron, skaldjur och fisk samt som apéritif. Nr 77621, pris 309 kr. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyllene vin med 600-åriga anor

Druvodlingar i ett unikt mikroklimat i kombination med traditionell vinmakning och lagring i 600-åriga källare – det är hemligheten bakom Chateau Dereszlas söta aszú-viner i världsklass!

Färgen är gyllengul, doften nästan överväldigande med intensiva toner av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Smaken är fruktig och frisk med inslag av fat, honung, aprikos, apelsinmarmelad och mandelmassa. Det är med andra ord något av en smakbomb du får avnjuta när du dricker Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016!

Vinet, som görs på druvorna Furmint (70 procent) och Harslevelü (30 procent), är gott att avnjuta som det är, men det passar utmärkt till blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och fruktdesserter.

Chateau Dereszla – som omnämndes i skrift första gången redan år 1406 – ligger i byn Bodrogkeresztúr i Tokaj i nordöstra Ungern. Vinregionen Tokaj omfattar omkring 30 byar utspridda i ett område på cirka 11 000 hektar.

Chateau Dereszlas druvodlingar ligger i olika lägen på sluttningarna i dalgången mellan Tokajberget i söder och bergskedjan Karpaterna i norr.

– Varma vindar från Medelhavet sveper upp i dalgångarna och ger torra och varma somrar med långa, milda höstar. Samtidigt är luftfuktigheten hög tack vare floderna Tisza och Bodrog som möts i Tokaj, säger Edit Bai, vinmakare med ansvar för de söta vinerna.

Vinproduktionen är noga reglerad och redan på 1600-talet bestämdes vilka druvsorter som får användas till aszú-vin. De skrumpna druvorna som angripits av ädelröta (botrytis cinerea) plockas sent på hösten efter att den övriga vinskörden avslutats. Det är riskabelt att vänta med skörden och ibland kan vädret vara så ogynnsamt att det inte blir några ädelrötade druvor.

Under kommunistregimens tid decennierna efter andra världskriget ägdes Chateau Dereszla av den ungerska staten. År 2000 köpte en fransk vinodlarfamilj vineriet och rustade upp det för stora belopp. 2015 invigdes ett nytt, stort vineri i närheten av den egna vinodlingen Henye. Här produceras de allt mer populära torra vinerna samt Pezsgő, Ungerns mousserande vin.

Sedan 2016 har Dereszla ungerska ägare:

– De satsar stort på turism och har låtit inreda sex gästrum i anslutning till vineriet, säger försäljningschefen Gábor Weiner. I år har vi också öppnat vår fine dining-restaurang Dereszla Bistro vid Bodrogfloden.

Produktionen av de ädelsöta vinerna sker fortfarande på traditionellt sätt.

– Alla våra druvor plockas för hand och de enda maskiner vi använder är traktorer för transporterna, säger Edit Bai. När de ädelrötade druvorna plockats, pressats och fermenterats blandas den söta massan med ett torrt basvin. Förr i tiden förvarades de ädelrötade druvorna i speciella korgar, så kallade puttonyos. Varje korg rymde 27 kilo druvor och ju fler korgar som tillsattes i basvinet, desto sötare vin.

Puttonyos var under många år måttet på vinets restsötma, men sedan snart tio år tillbaka har man gått över till att ange sockerhalten i gram per liter. Vinet som säljs på Systembolaget har beteckningen 5 puttonyos, vilket motsvarar 120 gram gram socker per liter.

De färdiga vinerna lagras i ett första skede minst ett och ett halvt år i ekfat och därefter minst ett år i flaskor. Lagringen sker i de vindlande källargångarna 40 meter under marken i Bodrogkeresztúr. Där är temperaturen alltid omkring 12 grader och luftfuktigheten ligger på cirka 90 procent.

 

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016
Ädelsött vin med frisk doft av ekfat, honung, aprikos, ananas, apelsin och saffran. Fruktig och söt smak med inslag av fat, honung, aprikos, apelsinmarmelad och mandelmassa. Du dricker det med fördel till blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och fruktdesserter. Läs mer här!

 

Chateau Dereszla Furmint Dry 2019
Består till 100 procent av druvan Furmint. Torrt vitt vin med frisk doft av tropiska frukter, frisk och fräsch smak med angenäma mineraltoner. Passar utmärkt att dricka till fisk- och skaldjursrätter, sallader, bufférätter samt som apéritif. Läs mer här!

Går det att dricka vin till julmaten?


Sill, ägg och vin brukar inte vara någon vidare bra kombination. Det vet alla som provat. Men vilka viner kan man servera till klassisk julmat?

– Ett halvtorrt vitt vin som till exempel FM Riesling passar till den inlagda sillen och sillsalladen, säger Lennart Grimsholm, produktbedömare hos Granqvist Beverage House. Men undvik vita torra viner och kraftiga röda.

 

Till Janssons frestelse dricker Lennart Grimsholm – lite oväntat – gärna torr champagne, exempelvis Haton Brut Réserve. Men även fruktigt rödvin som Rongopai Pinot Noir. Leverkorv och pastejer kommer till sin rätt med lätta röda viner och halvtorra vita. Men se upp för tanninrika röda och torra vita viner.

– Sött vitt vin som Sauternes är ju en klassisk kombination till lutfisken, men lättare röda viner kan också fungera fint, säger han.

 

Till julens choklad och nötter väljer man med fördel söta vita viner, portvin och madeira. Men inte torra vita viner eller röda tanninrika.

– Och till Ris à la Malta dricker jag gärna ett sött vitt vin som Chateau Dereszla från Tokaj, säger Lennart Grimsholm.

 

SILLINLÄGGNINGAR OCH SILLSALLAD

Fungerar bra: Öl och snaps är klassiska drycker till sillinläggningar och sillsallad, men ett halvtorrt vitt vin kan gå bra.

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner och kraftiga röda viner.

 

PATÉER OCH SYLTOR

Fungerar bra: Till dessa rätter kan du dricka fruktiga röda viner och halvtorra vita viner.

Förslag:

  • Ivory & Burt Red Blend (Nr 2497, pris 149 kronor). Beställ här.
  • Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (Nr 5042, pris 109 kronor). Finns på vissa Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

 

LEVERKORV OCH PASTEJ

Fungerar bra: Lätta röda viner och torra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 tanninrika röda viner, torra vita viner

 

JANSONS FRESTELSE

Fungerar bra: Här kan du med fördel testa en torr Champagne. Lätta röda viner fungerar också bra, liksom klassikerna öl och snaps.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner.

 

LUTFISK

Fungerar bra: En klassisk kombination med lutfisk är ett sött, vitt Sauternes. Ett lättare rött vin går också bra.

Förslag:


Undvik:
 Tanninrika röda viner

 

GRAVAD- ELLER RÖKT LAX OCH RÄKOR

Fungerar bra: Här är ett halvtorrt vitt vin det självklara valet

Förslag:


Undvik:
 Kraftiga röda viner

 

KÖTTBULLAR, KORVAR OCH REVBEN

Fungerar bra: Smakrika röda viner

Förslag:

  • Ivory & Burt Red Blend (Nr 2497, pris 149 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
  • First Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto (Nr 2278, pris 169 kronor). Finns på hyllan på vissa Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 Vitt torrt vin

 

SKINKA OCH RÖDKÅL/BRUNKÅL

Fungerar bra: halvtorrt vitt vin och rött fruktigt med låg strävhet

Förslag:


Undvik:
 Vita torra viner med hög syra samt tanninrika röda viner.

 

OSTAR

Fungerar bra: Ostar och portvin är en vinnande kombination. Halvtorrt vitt vin fungerar också alldeles utmärkt. Till vitmögelost kan du dricka torra vita viner.

Förslag:


Undvik:
 Röda tanninrika viner

 

RIS À LA MALTA

Fungerar bra: Söta vita viner

Förslag:


Undvik:
 Torra viner

 

CHOKLAD

Fungerar bra: Till choklad går det fint att servera till exempel söta vita viner, portvin och Madeira.

Förslag:


Undvik:
 Torra vita viner och röda tanninrika viner.

 

NÖTTER

Fungerar bra: Nötter trivs ofta bra tillsammans med portvin, Madeira och söta vita viner.

Förslag:

  • Dalva Porto Tawny Reserva Organic (Nr 72745, pris 125). Beställ här.
  • Veiga Madeira Malvazia 15 YO (Nr 76175, pris 199 kronor). Beställ här
  • H&H Boal 10 YO (Nr 92057, pris 339 kronor). Finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
  • Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (Nr 2901, pris 189 kronor). Finns i många Systembolagsbutiker. Beställ annars här, eller be din butik ta hem produkten.


Undvik:
 torra vita viner

Vi ser tillbaka på en sommar med nyhetsrubriker om extremväder på flera platser i världen. Från extrem hetta och bränder till skyfall och översvämningar. Extremväder blir allt vanligare och vi verkar få lära oss att leva med torka, orkaner och massiv nederbörd. Självklart får detta konsekvenser för vinindustrin i världen.

År 2020 härjade stora skogsbränder i Australien, som var fullkomligt förödande för vinodlare i landet.

I år orsakade flera frostnätter i tidig april, tillsammans med mögelangrepp, stora skador på druvor och andra grödor i Frankrike. De prestigefyllda vindistrikten i Bordeaux, Bourgogne och Champagne drabbades mycket hårt. Totalt räknar man med att den franska vinproduktionen kommer att minska med omkring 30 procent i år.

I juli drog skyfall in över bland annat Tyskland, med massiva översvämningar som resultat. I vinregionen Ahr, som fick ta en mycket hård smäll, förlorade många vinbönder hela sitt levebröd.

Glendalough går sin egen väg

Varför finns det inte fler hantverksdestillerier på Irland? Den frågan debatterades flitigt, kväll efter kväll, av ett gäng goda vänner från Wicklow och Dublin. Diskussionerna var till en början skämtsamma och retliga, men med tiden fick de en alltmer allvarig ton. Till slut hade vännerna övertalat varandra att lämna sina trygga dagtidsjobb för att starta ett helt nytt hantverksdestilleri nära dalen Glendalough i skogarna kring Wicklow Mountains, strax söder om Dublin.

 

Legenden om St Kevin

Inspirationen till sitt arbete fann de fem vännerna i historien om munken St Kevin. En irländsk adelsman som följde sitt hjärta, begav sig ut i skogarna och blev ett med den vackra dalgången Glendalough. Det sägs att St Kevin ofta vadade ut i Glendaloughs sjöar för att be – ibland flera timmar i sträck – med armarna utsträckta från kroppen. Bilden av munken med utsträckta armar har blivit en symbol för destilleriet och den pryder varje etikett på varje flaska.

 

Årets irländska gindestilleri 2021

Wicklow Mountains är känt som ”the garden of Ireland” (Irlands trädgård). Runt omkring destilleriet finns ett rikt skogsskafferi som Glendalough Distillery tar tillvara på i sin Wild Botanical Gin. Glendalough är förmodligen det enda irländska destilleriet som har en heltidsanställd växtsamlare. Varje dag går Geraldine Kavanagh ut i naturen med sin korg och samlar vilda växter för att använda som smaksättare i ginen. De färska växterna hamnar direkt i destillationspannan. Många andra destillerier arbetar med torkade växter, men Geraldine Kavanagh tycker att allt för mycket smak och doft försvinner om de nyplockade växterna inte används på en gång. Tidskrävande kan tyckas, men hårt arbete lönar sig alltid. Glendalough Distillery utsågs till årets irländska gindestilleri vid New York Spirits International Competition 2021.

 

En växtsamlares dagbok
Geraldine Kavanaghs arbetsdag

 

 

Kl 09.00. Arbetsdagen startar.
Mitt jobb är helt beroende av vad som händer i naturen runt omkring mig. På hösten beger jag mig kanske upp i bergen för att samla ljung eller blåbär. Oftast är jag helt ensam på mina promenader. Jag tittar, doftar och smakar längs vägen. På vissa platser spenderar jag bara ett fåtal timmar per säsong – andra kräver mer tid. En del växter kan skördas snabbt och enkelt medan andra tar flera timmar för enstaka kilon. Jag använder mig av en sax eller plockar för hand. Med saxen undviker jag att dra upp växter med rötterna. Jag vill försäkra mig om att det jag skördar fortsätter att växa. Alla växter läggs i korgar av pilträd. De skyddar mot skador och hjälper till att hålla skörden sval.

Kl 17.00. En viktig tid på dygnet.
Det är då jag kommer tillbaka med de färska växterna till destilleriet. De dokumenteras, vägs in och läggs i destillationspannan för att dra över natt. Därefter har jag och vår destillatör Rowdy Rooney en pratstund. Vi provar dagens gin och bedömer kvaliteten. Om vi av någon anledning inte är nöjda får vi göra justeringar i receptet.

 

 

 

GLENDALOUGH POT STILL VIRGIN IRISH OAK FINISH 43%

Nummer 83335
Pris 599 kronor
www.granqvistbev.se/83335

En milstolpe för den irländska whiskeyn, som ger dig smaken av Glendaloughs skogar i en flaska. Den här whiskeyn har fått sin finish på fat av irländsk ek.

– På Glendalough reser vi världen runt för att hitta ovanliga och intressanta fat för vår whiskey. Men det var först när vi kom hem till Irland som vi hittade vad som förmodligen är de mest intressanta och ovanliga av dem alla – irländsk ek.

Området kring Glendaloughs destilleri är omgivet av berg med gamla ekskogar. Det är från dessa skogar, från ekar som är 140 år gamla, som faten kommer. Varje flaska Glendalough Pot Still Virgin Irish Oak Finish är spårningsbar till sitt fat och till och med till det träd det kom från. För varje träd som fälls planteras ett nytt.

– Du kan inte bara välja vilket träd som helst. Det måste vara en viss höjd. Det måste vara rakt. Det måste vara på rätt plats för att kunna göra plats för att regenerera skogen. Och ändå vet du inte förrän du delat trädet på mitten om det är rätt.

En årslång process resulterar slutligen i en hogshead (ett cirka 250 liter stort fat) av irländsk ek. Dessa mycket speciella fat fylls sedan med irländsk pot still-whiskey. Den högre nivån av rostad ek och vanilj som den irländska eken ger, balanserar och kompletterar de klassiska pot still-kryddorna.

 

 

GLENDALOUGH SINGLE CASK MADEIRA FINISH 42%

Nummer 80360
Pris 499 kronor
www.granqvistbev.se/8036

Här har vi vinnaren av bästa irländska Single Grain i tävlingen Irish Whiskey Award 2017. En exceptionell whiskey som först lagrats på Bourbonfat och därefter flyttats till Olorosofat för att slutligen få sin finish på fat som innehållit canteirolagrad Madeira. De högt eftertraktade Madeirafaten avger intensiva smaker och aromer till whiskeyn. De ger doft av exotisk frukt, apelsinzest och marmelad. Smaken är komplex, men lättillgänglig, och har tydliga inslag av russin, mörka körsbär, vanilj och plommon samt lite pepprighet i avslutningen.

 

 

GLENDALOUGH DOUBLE BARREL SINGLE GRAIN WHISKEY 42%

Nummer 85800
Pris 479 kronor
www.granqvistbev.se/85800

  • World Whiskies Awards 2021, kategorivinnare ”Single Grain Under 12 years old”
  • Dubbel guldmedalj vid San Francisco World Spirit Awards 2015
  • Guldmedalj vid San Francisco World Spirit Awards 2017
  • Guldmedalj vid Irish Whiskey Awards 2015

 

Glendalough Double Barrel spenderar sina första tre år på bourbonfat. Sedan flyttas whiskeyn till fat som innehållit Olorososherry (tillverkade i Montilla, Spanien). Double cask finishen adderar lite utöver det vanliga som har kommit att definiera smaken av irländsk whiskey. En mild och rund grainwhiskey med lätt söt anstötning.

 

 

GLENDALOUGH WILD BOTANICAL GIN

Nummer 85466
Pris 495 kronor
www.granqvistbev.se/ 85466

  • Dubbel guldmedalj vid San Francisco World Spirit Awards 2021

 

Glendalough Wild Botanical Gin smaksätts med vilda växter som plockas i bergstrakterna runt destilleriet i Glendalough på Irland. Så fort växtsamlaren Geraldine Kavanagh är klar, hamnar de färska växterna direkt i destillationspannan. Den vilda ginen har en fräsch doft med toner av enbär, citrus och tall. Smaken är angenäm med inslag av sommarblommor, nektarin med ett kryddigt avslut.

 

 

Från vänster i bild:Cuba Negroni, Glendalough Sunset, Irish 75 och Gin Passion

 

Hampus Ekström, barmästare och delägare i Tidaholms Stadshotell, har skapat fyra drinkar med Glendalough Wild Botanical Gin som bas:
– Jag utgår från spriten som är basen i drinken och försöker hitta smaker som passar bra till den. Jag jobbar alltid med så färska råvaror som möjligt och använder inte essenser eller liknande. Då blir det bäst!

 

CUBA NEGRONI

 

Skaka allt i shaker (eller en gammal syltburk med lock) rejält i minst en minut. Fyll i tumblerglas med is. Toppa med lite soda eller sprite.

 

 

GLENDALOUGH SUNSET

 

Skaka alla ingredienser hårt i shaker (eller en gammal syltburk med lock) 1–1,5 minut. Servera i isat cocktailglas.

*Äggvitan ger drinken ett toppskum. Separera vitan noga från gulan innan du tillsätter den till de övriga ingredienserna. Skaka hårt i shaker/burk så bildas ett fint skum som lägger sig överst. En äggvita räcker till tre drinkar.

**Tillsätt citron efter tycke och smak.

*Tillsätt bitter efter tycke och smak.

 

 

IRISH 75

 

Blanda gin och sockerlag. Häll i ett stort vinglas med mycket is. Fyll upp med mousserande vin. Dekorera med rosmarin och citronzest.

 

 

GIN PASSION

 

  • 4 cl Glendalough Wild Botanical Gin
  • 2 cl litchilikör eller färsk litchi muddlad med 1 cl sockerlag
  • Monin passionsfruktspuré
  • äggvita till fluffig yta*
  • mynta som dekor

Skaka alla ingredienser hårt i shaker (eller en gammal syltburk med lock) 1–1,5 minut. Servera i isat cocktailglas.

*Äggvitan ger drinken ett toppskum. Separera vitan noga från gulan innan du tillsätter den till de övriga ingredienserna. Skaka hårt i shaker/burk så bildas ett fint skum som lägger sig överst. En äggvita räcker till tre drinkar.

 

Ett vin med ren fruktighet som inspirerar till ett andra glas och med angenäm doft som öppnar upp en ännu djupare, krispig smak. Så beskriver Kahurangi Estates vinmakare Neil Todd vineriets Sauvignon Blanc 2018. Helst dricker han det till krämiga kycklingrätter.

Sauvignon Blanc förknippas för det mesta med regionerna Loire och Bordeaux i Frankrike. Men den gröna druvan odlas i stora delar av vinvärlden och är troligen den vanligaste vitvinsdruvan efter Chardonnay.

I Nelsonbukten i den nordligaste delen av Nya Zeelands sydö trivs Sauvignon Blanc förträffligt. Där finns också vår mångåriga samarbetspartner Kahurangi Estate. Neil Todd är chefsvinmakare:
–Vi har riktigt många soltimmar och det är perfekt för druvorna, säger han. Havet utanför värmer upp långt in på hösten. Men vi har också kalla vintrar med frost, vilket gör att vi är förskonade från insekter som annars brukar angripa vinrankor. Förutsättningarna för Sauvignon Blanc – och våra övriga druvor – kan inte vara bättre.

I vineriet arbetar Neil Todd tätt tillsammans med Emmanuelle Bucourt David.
–Hon sköter själva vinframställningen medan jag organiserar allt runt omkring produktionen och företaget, säger Neil Todd. Kahurangi Estate har vuxit kraftigt på senare år och i dag är vi fyra heltidsanställda. Under skördesäsongen februari–april utökar vi personalstyrkan med arbetare från Europa, främst Frankrike, Tyskland och Italien.

EMMANUELLE BUCOURT DAVID kommer från Frankrike och har arbetat på Kahurangi Estate i åtta år, efter att ha varit så kallad flygande vinmakare under en period. Hon har mer än 25 års erfarenhet av vinmakeri.
–Skillnaderna mellan vinodlarländerna Frankrike och Nya Zeeland är flera. Såväl jorden som odlingen är annorlunda, säger hon.
–Här är det lerjordar som ger vinerna lite mer örtig struktur, i Frankrike är det ofta steniga marker som gör jorden mer genomsläpplig för nederbörd och ger vinerna mineralkaraktär. Här använder vi traktorer i odlingarna och arbetet är mer mekaniserat. I Frankrike görs mycket av arbetet för hand. Men den största skillnaden är nog att vi får ut betydligt större mängd druvor på varje vinranka än i Frankrike, säger hon.

Fermenteringen skiljer sig också åt:
–Vi fermenterar druvorna vid lägre temperatur, cirka 13–14 grader, vilket ger vinerna en mer kryddig karaktär. I Frankrike får de jäsa vid något högre temperatur och det ger mer tropiska smaker.

Sista veckan i april har 2021 års skörd precis avslutats.
–Den blev mycket mindre än förväntat, säger Emmanuelle Bucourt David. Men det är egentligen bara bra, druvorna har fått en mer koncentrerad smak än vid större skördar och det bådar gott för det blivande vinets kvalitet.

Hon gillar arbetet på vingården:
– Jag jobbar med ett ständigt föränderligt material. Druvorna är helt beroende av vad vädret och naturen ger. Jag måste ständigt vara kreativ och tänka nytt och jag har hela tiden nya projekt på gång. Just nu provar jag olika sorters jäst för att se hur de fungerar och även olika tekniker för vinframställningen. Man måste hela tiden förbättra och förnya produktionen.

Men att vara kvinna i vinbranschen i Nya Zeeland anser hon vara den största utmaningen.
– Jag måste hela tiden bevisa mitt kunnande och kapacitet. Det är inte ovanligt att folk som besöker vineriet tar för givet att jag är städerska eller kaffebiträde.

NEIL TODD KOM TILL KAHURANGI ESTATE redan 1995. Dessförinnan hade han eget bryggeri i Nelson i nästan ett decennium.
–När du brygger öl är går det snabbare och lättare att justera produktionen, det är bara att brygga lite till om det skulle bli fel. Men när det gäller vin får du endast en chans per skörd och år. Mycket står på spel, konstaterar han.

På senare år har han märkt en klar och tydlig förändring i vinkonsumtionen.
–De viner vi tillverkar och levererar till butikerna i Nya Zeeland är uppdrucket inom 48 timmar. Inte många sparar vin någon längre tid och vi måste skapa viner som kan drickas direkt.

 

Kahurangi Sauvignon Blanc 2018

Ett torrt vitt vin med örtig friskhet. Det har en mycket fräsch doft med inslag av frukter som passion, mango och krusbär. Friskt kryddig smak med krispig syrlighet, god balans med ton av gröna krusbär. Passar fint att dricka till skaldjur, fisk, sallader och getost. Kahurangis chefsvinmakare Neil Todd rekommenderar det till krämiga kycklingrätter. Lämplig serveringstemperatur: 12–14 grader. Nr 75026, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

 

Kahurangi Pinot Noir 2017

Medelfylligt rödvin med doft av körsbär, fruktig smak med toner av plommon och lätt jordigt avslut. Du dricker det med fördel till fågel, lamm, stekt fisk, sallader och milda ostar. Nr 70414, pris 189 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

 

 

 

 

Kahurangi Dry Riesling 2018

Torrt vitt vin av druvor från Nya Zeelands äldsta Rieslingrankor. Det är fruktigt med markerad syra och lätta mineraltoner. Passar fint som apéritif och att dricka till de flesta fisk- och skaldjursrätter, kyckling, sallader samt asiatiskt kök. Nr 70416, pris 149 kr i beställningssortimentet. Beställ vinet här!

 

 

Bjud på rosé!

Köp hem våra tre fina roséviner till sommarens bjudningar: De är underbart goda att dricka till fisk, skaldjur, kyckling, lättare kötträtter och sommarfräscha sallader!

I sommar kommer vi att kunna träffas på ett mer säkert sätt – på altaner och uteplatser, i bersåer och kanske också inomhus. Det ska vi givetvis fira med det somrigaste vinet av alla – rosé! Våra tre roséviner passar utmärkt att dricka vid de flesta tillfällen. Beställ hem trion redan nu så kan du lätt plocka fram ett par flaskor när det är dags för middag.

 

Ekologiskt från Provence:
Domaine des Féraud Cuvée Prestige 2018

Ekologiskt, torrt, fruktigt och smakrikt vin från Provence, rosévinets hembygd. Det görs på fem blå druvor: Cabernet Sauvignon, Cinsault, Grenache, Rolle samt Syrah. Elegant blommig doft med inslag av hallon och rosor. Smaken är fyllig med toner av persika och hallon. Servera det till fisk, kyckling, bufférätter och ostar samt som apéritif och sällskapsvin. Nr 71251, pris 149 kr. Beställ vinet här!

 

 

Fruktigt och smakrikt:
Rosalie Rosé

Rosé från Deidesheim i Tyskland. Görs på sex druvsorter, vilket är ovanligt många när det gäller rosé. Fem av sorterna – som kan variera från år till år – pressas och fermenteras tillsammans. Rosalie Rosé har en fin doft av röda bär, stor fruktighet med lång avslutning. Utmärkt som apéritif, till sommarens fräscha sallader, skaldjur eller på egen hand. Nr 78406, pris 109 kr. Beställ vinet här!
NYHET: Under sommaren byter Rosalie årgång till 2020. Det nya vinet är ekologiskt och flaskan har en helt ny design!

 

 

Lent och halvtorrt:
Portugieser Weissherbst QbA 2019/2020

Halvtorr rosé från Deidesheim som enbart görs på den blå druvan Portugieser. Efter skörd får vinet jäsa i ungefär en veckas tid innan det är dags för filtrering och buteljering. Vinet är saftigt med fina toner av jordgubb och hallon. Gott som apéritif och på terrassen, till sallader, kallskuret, lättare kötträtter och stekt fisk. Nr 73763, pris 109 kr. Beställ vinet här!

Nu finns unika Mantra Pinot Noir som årgång 2017. Det fruktiga och friska vinet med ton av skogshallon produceras av Bodega Secreto Patagonico och har sedan det kom till Sverige för tre år sedan fått mycket uppskattning av både vinvänner och vinkritiker.

Pinot Noir – den svårodlade mörkblå druvan som mest brukar förknippas med Bourgogne i Frankrike – har på några få år kommit att bli en symbol för Patagonien. Landskapet kallas ofta för ”världens ände” och har tidigare ansetts omöjligt för vinodling på grund av sitt ogästvänliga klimat med extrema temperaturer och hårda vindar. Först för tjugo år sedan anlades de första kommersiella vinodlingarna i Patagonien.

– Det visade sig att Pinot Noir fungerar bra här, säger Tomás Groppo Parisi, vars föräldrar Carlos och Cristina Grappo grundade Bodega Secreto Patagonico. Druvan trivs helt enkelt i vår otillgängliga, kalla klimatzon.

Tomás Groppo Parisi driver bodegan tillsammans med sin syster Sofia. Odlingarna omfattar omkring 50 hektar i San Patricio del Chânar i Neuquén-provinsen.

– Vinet som säljs i Sverige är vårt främsta exportvin och vi är väldigt stolta över det, säger Tomás Groppo Parisi.

– Druvorna plockas för hand och sorteras i omgångar på 40 kilo för att inte jäsningen ska sätta igång för tidigt. Vinet lagras först i cementtankar och därefter i franska ekfat, vilket ger en elegant och silkig känsla i munnen. Det är mycket fruktigt med toner av söta jordgubbar och körsbär men även lite kryddighet. Vi har faktiskt odlat körsbär här tidigare, de kommer tillbaka i vinet nu!

Tomás äter gärna lax eller forell till Mantra Pinot Noir.

– Ja, Pinot Noir och lax är en helt perfekt kombination, säger han. Men vinet passar även mycket bra till klassisk risotto och till svamprätter.

 

Men vad står vinets namn för?
– Mantra betyder centrum, och centrat i varje person är själen och Mantra, det vill säga vinet, är den sanna själen i Patagoniens terroir. Mantra är ju också något som man repeterar för sig själv och koncentrerar sig på!

 

Tomás Groppo Parisi beskriver klimatet i det avlägsna Patagonien som kontinentalt.

– Tack vare de många soltimmarna får vi mycket frukt på vinstockarna. Vi har stora skillnader i temperatur mellan natt och dag under växtsäsongen, vilket gör att druvorna behåller sin syra och blir smakrika. Det torra och blåsiga klimatet ger friska vinrankor och vi behöver inte använda bekämpningsmedel.

Däremot måste vi konstbevattna. Patagonien är glesbefolkat med stora vidder.

– Vi har klarat oss bra i pandemin så här långt, säger Tomás Groppo Parisi. Men vi är noga med att följa alla regler för att förhindra eventuell virusspridning.

 

 

 

 

Mantra Pinot Noir 2017
Medelfylligt, kryddigt och mustigt rött vin. Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, choklad, sandelträ och örter. Smaken är nyanserad, kryddig med inslag av fat, skogshallon, körsbär, nougat, kanel och örter. Det passar fint till fläsk- och nötkött, även lax och forell samt rätter med svamp och tomatbaserade såser. Nummer 2668, pris 159 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

 

Ädelsött trivs med ädelosten!

Att osten får vinet att sjunga, ”det är sedan gammalt”. Särskilt fint sjunger ett ädelsött vin från Tokaj tillsammans med ädelost!

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016 är ett ädelsött vin som framställs av druvor angripna av ädelröta (botrytis cinerea). När botrytissvampen angriper druvornas skal skrumpnar druvorna och druvans innehåll blir mer koncentrerat genom att vattnet i druvköttet dunstar bort.

Ungerska Chateau Dereszla, med anor från 1400-talet, är världsberömt för sina söta viner. Visserligen är vinerna goda att avnjuta precis som de är, men de passar mycket fint till blå- och grönmögelostar, patéer, gåslever och frukt.

Prova ett glas Chateau Dereszla till blå- eller grönmögelost och du kommer att upptäckta att talesättet i ingressen stämmer bra: Den intensiva sältan och umamitonen i osten gifter sig utmärkt med sötman i vinet. Om osten är gjord på komjölk eller fårmjölk spelar inte någon roll.

Chateau Dereszla – som görs på druvorna Furmint (70 procent) och Harslevelü (30 procent) har en frisk doft av aprikos, mandel och honung. Söt smak med inslag av fat, aprikoser, kokos, saffran och honung.

Nummer 2901, pris 189 kronor i Systembolagets fasta sortiment. Vinet finns i nästan alla Systembutiker. LÄS MER HÄR!

Duncan Taylor, whisky utan kompromisser!

Granqvist Beverage House lanserar en hel bukett rariteter från Duncan Taylor Scotch Whisky Limited i Aberdeenshire. Duncan Taylor är i dag ett av få fristående, familjeägda företag i den skotska whiskyvärlden och har en av världens största privata samlingar av exklusiv whisky.

 
Duncan Taylor är en så kallad Independent Bottler, som köper in och lagrar whisky från de bästa och mest kända destillerierna i Skottland. I den ståtliga, stengrå anläggningen i Huntly, finns fatlagring, tunnbinderi och flasktappning.

Företaget grundades i Glasgow 1938 av den amerikanske köpmannen Abe Rosenberg. Affärsidén gick ut på att köpa fat från skotska destillerier och sälja dem vidare till företag som blandade olika sorters whisky för att sedan saluföra dem under eget varumärke.

Abe Rosenberg kom att bli en whiskyälskare av stora mått och började under 1960-talet köpa nydestillerad maltwhisky för lagring. Små småningom hade han en av världens största privata whiskysamlingar.

 

 

Abe Rosenberg avled 1994 och sedan 20 år tillbaka är det Euan Shand som äger Duncan Taylor och för grundarens arv vidare – med den äran. Egentligen hade Euan Shand fått i uppdrag att hitta en köpare som kunde ta över företaget. Efter grundarens död drevs det vidare av en stiftelse vars syfte var att säkra driften och hitta en ny ägare. Men den inhyrde konsulten blev själv den nye ägaren! I dag är Euan Shand en välkänd person i whiskyvärlden, precis som hustrun Moji Shand, som också är delägare och har en chefsposition i företaget.

Granqvist Beverage House lanserar nio sorter från Duncan Taylor i Systembolagets beställningssortiment. Fem från serien The Octave, tre från Rare Aduld Grain och en från Dimensions. Samtliga är Cask strength.

– The Octave är ett unikt koncept som fått många utmärkelser, säger Fergus Simpson.

–  I våra experiment har vi kommit fram till att det blir mer interaktion mellan fat och whisky på kortare tid i ett litet fat än i ett stort under längre tid. När trä, luft och alkohol får samspela i litet utrymme resulterar det i en välbalanserad whisky med stor fräschör, balans och komplexitet.

Duncan Taylors kunniga personal flyttar den inköpta whiskyn från originalfaten till sina egna, specialtillverkade oktavfat. Octave kommer från latinets octava – åttonde eller åttondel – i det här fallet en åttondel av ett sherryfat som rymmer mellan 60 och 70 liter. De begagnade sherryfaten – som använts för att lagra Oloroso eller Pedro Ximénes – plockas isär i tunnbinderiet och binds sedan till nya fat som rymmer ungefär en åttondel av originalfatets storlek.

– Vi håller noggrann uppsikt över lagringen i de små faten, säger Fergus Simpson. Efter tre månader tar vi ett smakprov för att stämma av mognaden. Sedan får whiskyn mogna ytterligare en tid, som mest nio månader. När vi anser att den är klar tömmer vi varje fat för sig. Ett fat brukar bli mellan 60 och 100 flaskor.

Men de små faten har en stor andel ”Angels Share”, uppåt tio procent dunstar helt enkelt bort, allt beroende på kvaliteten på fatet och hur länge whiskyn lagras.

– Vi är oerhört stolta över vår Octave-serie, säger Fergus Simpson, som är gift med en svenska och också talar lite svenska. Nu har vi fler än 45 olika sorter och de är efterfrågade över hela världen!

Serien Rare Aduld Grain består av whisky som tillverkas av annan råvara än korn. Av de tre sorter vi tagit hem görs en på majs och två på vete.

Serien Dimensions innehåller de mest exklusiva sorterna – whisky utan kompromisser som Duncan Taylor beskriver det.

 

 

Många toppdestillerier ser om sina hus och börjar bli försiktiga med att sälja till oberoende buteljerare. De vill lagra sin whisky själva och därmed öka sina inkomster. Därför har Duncan Taylor planer på att bygga ett eget destilleri för att säkra tillgången till lagrad skotsk whisky även för kommande generationer.

– Vi har alla tillstånd som behövs och tillgång till källvatten av bästa kvalitet, säger Fergus Simpson, varumärkesansvarig på Duncan Taylor. Att bygga ett destilleri är inte oöverkomligt dyrt, problemet är att driva det. Kostnaderna för att köpa in fat är väldigt höga, whiskyn ska lagras i tre, fem eller kanske till och med tolv år innan det blir någon inkomst överhuvudtaget. Bygga ska vi, men vi vet inte när!

 

FYRA NYHETER FRÅN DUNCAN TAYLOR!

 

Caledonian 1987 Single Grain 31 YO, Rare Aduld Grain
Grainwhisky (majs) från Caledonian Distillery som lades ner 1988. Mycket prisvärd med tanke på åldern och att destilleriet är borta sedan länge. Stor doft av choklad och vanilj samt viss rökighet. Stor len smak med diskret sötma. Nummer 82285, pris 2.195 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Benriach 2011 Peated Single Malt 8 YO, Octave Range
Single Malt från Benriach Distillery i Speyside. En peated – det vill säga rökig – whisky som lagrats i sherryfat. Smaken blir därmed lite rikare, fruktigare och kryddigare. Doften är lätt med fruktiga toner. Smaken blommig och fruktig med toner av karamell, kanel och kryddnejlika. Nummer 80402, pris 1.095 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Girvan 2007 Single Grain 12 YO, Rare Aduld Grain
Grainwhisky (vete) från Girvan Distillery som ägs av William Grant & Sons. Fin doft av nötter, choklad, knäck och vanilj. Smaken är lång och storslagen med knäckiga och lena toner. Nummer 81441, pris 895 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Invergordon 1990 Single Grain 30 YO, Rare Aduld Grain
Grainwhisky (vete) från ett av Skottlands nordligaste destilleri. Fin doft med inslag av kola och fruktkaka med ton av kokos och mynta. Härlig, något torr smak med inslag av karamell, muskot och kryddnejlika. Nummer 80610, pris 1.995 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Vad betyder det egentligen när ett vitt vin beskrivs som friskt och fruktigt? Eller när ett rött är fylligt och smakrikt? Vinfo förklarar hur du kan tolka de begreppen.

Det finns många sätt att förklara hur ett vin smakar. Här är några av mest vanliga beskrivningarna:

Frisk och fruktigt brukar betyda att det är ett vitt vin med frisk smak och tydlig syrlighet, kanske stramar det lite grand i munhålan vid första klunken. Du kan förnimma smaktoner av äpple, citrus och krusbär. Vinet är
torrt men kan ha en liten sötma.

Tokaji Furmint 2017 från Ungern är ett utmärkt exempel på ett friskt och fruktigt vin. Det har den typiska tonen av äpple men även inslag av honung, mineral och apelsinskal. Vinet passar utmärkt att dricka till fisk, skaldjur, sallader, bufférätter samt som apéritif. Nr 6214, pris 99 kr på Systembolaget. Beställ här!

 

Druvigt och blommigt signalerar ett vitt vin med tydlig smak av den druva det görs av. Det har ofta också doft- och smaktoner som påminner om hur blommor doftar. Milda toner av kryddor förekommer också och det är vanligt att vinet har viss sötma. Du kan känna aromer av fläderblom, mango, sommarblommor och kanske rosor.

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018 är ett bra exempel på ett druvigt och blommigt vin. Det har både doft och smak av gröna druvor men även inslag av persikor, honungsmelon och lime. I smaken kan det också förnimmas lite apelsinton. Vinet är perfekt som apéritif, till fisk och skaldjur med heta och asiatiska inslag, milda ostar samt desserter. Nr 5042, pris 100 kr i Systembolagets ordinarie sortiment.

 

Fylligt, fruktigt och smakrikt brukar avse ett rött vin med tydlig smak av frukt, syrlighet och fyllighet. Det har toner av mörka bär som exempelvis blåbär, svarta vinbär, moreller och björnbär. Ofta kan du också förnimma toner av mjölkchoklad, mörk choklad, lakrits, kaffe och vanilj.

Ivory & Burt Red Blend 2018 är ett bra exempel. Nr 2497, pris 139 kr i Systembolagets fasta sortiment.

Den ljusa årstidens drycker

Champagne, crémant och sekt är den ljusa årstidens favoriter. Härligt skummande viner är sedan länge självklara inslag på sommarens fester – både som välkomstdrink och till maten. Men de passar också bra i maten!

Röda och vita viner kan ofta vara perfekta smakförstärkare i många maträtter. Det är även mousserande viner – men det kanske vi inte tänker på lika ofta:

Prova med att byta det vanliga vinet i en lyxig risotto mot ett mousserande, det fungerar utmärkt. För att inte tala om Crème Ninon, den franska gröna ärtsoppan som är utmärkt till lunch en varm sommardag – i den ska det vara en skvätt champagne. Här finns recept på grön ärtsoppa med champagne.

”Bubbel” passar också bra i klassiska vita såser till fiskrätter och i desserter som exempelvis pannacotta eller chokladmousse gjord på vit choklad. Mousserande är också utmärkt måltidsdryck och passar fint även till ostbrickan. Har du till exempel provat hushållsost till champagne eller crémant? Det blir riktigt gott!

Torr champagne är annars en klassiker till ostron, skaldjur och många fiskrätter. Vår crémant från Alsace  passar fint till sushi, rökt lax, skaldjur, ostron och milda ostar. Och ett utmärkt val till buffén är vår tyska sekt.

 

BUBBEL TILL BUFFÉN

Premiere Sekt är ett mycket prisvärt tyskt mousserande vin från Sektkellerei Josef Drahten i Moseldalen.

Premiere har en fruktig doft med lätta mineraltoner. Smaken är fruktig med lagom mousse. Vinet är en blend av flera olika gröna druvsorter, bland annat Riesling, den klassiska tyska druvan. Du serverar Premiere väl kylt som apéritif på sommarens fester samt till bufférätter och skaldjur.

Nr 87077, pris 95 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

OSTRONFAVORIT
Charles Ellner Cuvée de Femme Brut är en äkta champagne till riktigt bra pris: Brödig, spritsig doft och relativt lång smak med perfekt balans och angenäm mousse! Den passar utomordentligt bra att avnjuta till ostron, skaldjur, fisk och som apéritif.

Cuvée de Femme Brut består av druvorna Pinot Noir (40 procent), Pinot Meunier (30 procent) och Chardonnay (30 procent).

Nr 7395, pris 249 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

FESTENS HÖJDPUKT
Champagne Jean Noel Haton Brut Classic är en torr champagne av bästa märke. Den framställs enligt den traditionella metoden som används i Frankrike och några andra EU-länder.

Haton Brut Classic är en ”blanc de noirs” och består av de blå druvorna Pinot Meuiner (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Druvsorterna skördas var för sig och vinifieras separat innan de blandas inför flasktappningen och den slutliga jäsningen. Passar lika bra till buffén som apéritif på festen.

Nr 77637, pris 249 kr. Beställ här!

Fyra grillviner!

I år har vi längtat mer än någonsin efter vår och värme – och att få grilla! Nu när utesäsongen är här på allvar tipsar vi om fyra röda viner som passar bra till den fina köttbiten och goda hamburgaren.

 

 

1. IVORY & BURT RED BLEND

Fruktigt och smakrikt rödvin som passar perfekt till grillat men även till lagrade hårdostar och vegetariskt.

–Jag dricker det allra helst till hamburgare eftersom det feta i köttet harmonierar så fint med vinet, säger Joe Lange på LangeTwins Winery i Lodi i Kalifornien. Han arbetar som exportchef på det familjeägda vineriet som producerar Ivory & Burt Red Blend.

Ivory & Burt Red Blend 2018 har en angenäm doft av mogna mörka bär med inslag av kryddiga fattoner. Det är runt och smakrikt i kombination med ett friskt avslut och avrundade tanniner. Vinet är en blandning av de blå druvorna Syrah, Petit Sirah, Cabernet Sauvignon och en liten del av den gröna Viognier. Det har lagrats fyra månader i 225-liters ekfat. Lämplig serveringstemperatur är 16–18 grader. Nr 2497, pris 139 kr i Systembolagets fasta sortiment. Läs mer om viner här!

 

2. FIRST EDITION CABERNET SAUVIGNON VALLE SECRETO

Ett fylligt och fruktigt rödvin från Chile som är utmärkt till grillat av nöt och vilt. Det passar även fint till charkuterier och lagrad hårdost.

First  Edition Cabernet Sauvignon Valle Secreto 2017 har en fruktig, nyanserad doft med inslag av örter, blåbär, choklad och peppar. Fruktig smak med toner av örter, blåbär, ceder, hallon, choklad och peppar. Det produceras av Viña Valle Secreto i den soliga Cachapoaldalen och har lagrats 12 månader i 225-liters franska ekfat. Lämplig serveringstemperatur: 16–18 grader.

Vinet har fått fina omdömen av flera vinskribenter, exempelvis Håkan Larsson i Expressen: ”Chile-Cabernet med klass. Traditionell med mycket god doft av vinbär och ek. Fruktig, saftig och generöst fatig, väl uppstramad smak i klassisk chilestil. Till rostbiff med gratäng”.

Nr 2278, pris 169 kr i beställningssortimentet. Vinet kan finnas i en del Systembutiker, men du beställer det enklast här!

 

3. VALPOLICELLA CLASSICO SUPERIORE DOC RIPASSO CANTINA ”I SCRIANI”

Mustigt rödvin från Valpolicella i Italien med stor smak och doft av plommon, örter och fat. Förträffligt till grillade kötträtter med pasta. Också gott till lagrade hårdostar. Årgång 2015. Nr 73779, pris 179 kr. Beställ det här!

 

4. CHÂTEAU D´HAUTPOUL ROUGE

Kryddigt och mustigt rödvin från södra Frankrike med inslag av lakrits, björnbär och svarta vinbär. Du dricker det till grillat av vilt och fågel, men även till pastarätter och lagrad hårdost. Årgång 2017. Nr 75392, pris 139 kr. Beställ det här!

 

Fruktiga favoriten Favaíto

Har du provat Favaíto? Inte – då är det hög tid nu! Upptäck det fruktiga muscatvinet med härliga toner av citrus, mandel, honung, dadlar, aprikos, pomerans och karamell. Vi lovar att Favaíto blir en uppskattad aptitretare eller drinkbas i sommar.

Duorodalen är inte bara Portugals portvinscentrum. I byn Favaios produceras också det bärnstensfärgade muscatvinet Favaíto. Framställningen är i stort sett lika reglerad som för portvin och druvsorten som används till Favaíto är den gyllengula, smakrika Moscatel Galego Branco.

Favaíto – som finns i vårt sortiment sedan lång tid tillbaka – är liksom portvin ett starkvin som förstärkts med druvsprit. Efter skörden får druvorna fermentera tre, fyra dagar innan 77-procentig druvsprit tillsätts och avbryter jäsningen. Då har maximalt med smak och färg dragits ur druvorna och druvskalen.

Jämfört med portvin avbryts fermenteringen tidigare, vilket ger en mer koncentrerad sötma och lägre alkoholhalt. Bara en liten del av alkoholen kommer från fermenteringen, resten
från den tillsatta druvspriten. Efter att spriten tillsatts lagras Favaíto i upp till tre år innan olika årgångar blandas till ett perfekt vin med stor sommarkänsla.

Avnjut Favaíto som den är – med is och lime! I Portugal serverar man den gärna med tonic. Varma sommardagar är det dessutom många som föredrar att blanda muscatvinet med ljust öl, exempelvis pilsner. Kanske något att testa?

Eller varför inte prova Favaíto som smakförstärkare i godsaker som pannacotta, chokladmousse, dessertsåser eller maräng?

Favaíto Moscatel do Douro säljs i multipack med 10 småflaskor á 55 ml. Nr 74864 i Systembolagets beställningssortiment, pris 139 kr. Beställ här!

Visa fler