På skifferjordarna utmed Dourodalens sluttningar odlas druvorna som blir portvin. För vinhuset C. da Silva är det portviner i de högre kvalitetsklasserna som gäller sedan starten 1862. Nu finns Dalvas 20-åriga Tawny på Systembolaget.
Dalva använder en rad druvsorter från odlare i närområdet, ofta i samarbeten som sträcker sig mer än hundra år tillbaka.
–Den viktigaste faktorn är tveklöst druvornas kvalitet, där mycket spelar in – mognad, syra och växtförhållanden. Druvspriten som bryter jäsningen och ger den slutliga alkoholstyrkan måste också vara neutral, så att den inte påverkar vinets karaktär. Sedan är det konsten att blanda olika årgångar till en tilltalande helhet som skapar den unika identiteten, liksom förstås mognadsprocessen, säger chefsönologen José Manuel Sousa Soares.
Mognaden sker i vinkällaren i Vila Nova de Gaia vid Douroflodens mynning. Här finns den senaste tekniken för optimala lagringsförhållanden i ett svalt klimat. Här mognar vinerna på mycket gamla, välanvända ekfat och tappas på flaska först när de ska säljas.
–Den speciella karaktären kommer av den långsamma oxidationen i faten, som ger utdelning i form av komplexa aromer och smaker. För våra Colheita kräver lagen minst sju års fatlagring, men vi släpper dem aldrig innan de passerat tioårsgränsen. Det gör stor skillnad, menar José Manuel Sousa Soares.
I den stora källaren är över tretusen ekfat avsatta för de högsta portvinskvaliteterna – nog för att fylla långt över två miljoner flaskor. Under varumärket Dalva säljer C. da Silva runt 450000 flaskor per år. De största volymerna går till USA, Tyskland, Frankrike, Nederländerna – och Danmark.
– Just nu ser vi ett ökande intresse för ekologisk produktion, liksom för mindre söta varianter. Vi har lanserat ett antal ekocertifierade viner och marknadsför våra unga portviner som cocktailingrediens, säger exportchefen Elsa Couto.
–Vi är också ensamma om att erbjuda torra vita portviner i alla åldersklasser, det utmanar bilden av vit port som ett nybörjarvin. Samtidigt har vi många lättare och utpräglat matvänliga viner, vilket breddar användningen avsevärt.
–Port är i dag mycket mer än dessertvin och aperitifer, kompletterar kollegan Tomás Gonçalves.
De flesta vinodlare i dourodalen är vana vid höga temperaturer, så effekter av ett allt varmare klimat har ännu varit sällsynta. Det talas dock allmänt om att begränsa uttaget från de vinstockar som växer allra närmast floden.
–Utmaningen framöver är att få fram vinstockar med ännu högre motståndskraft och att välja druvsorter med rätt balans mellan skördeutfall och kvalitet när temperaturen stiger. Vi kan nog också räkna med att många kommer att sluta odla på sluttningarna. Ju torrare jorden blir där, desto större blir risken för jorderosion när det väl regnar, menar José Manuel Sousa Soares.
Hur avnjuter man då bäst en klassisk premiumport? Trion är överens om att en tawny som den nya 20-åriga, passar utmärkt till alla typer av desserter, särskilt sådana med ägg och nötter, allra helst serverad kyld till runt 14 grader.
Dalva 20 Year Old Tawny
Rött, högklassigt portvin som består av en blandning av viner från olika årgångar. Vinerna har en genomsnittlig lagringstid på 20 år. Det har en karaktäristisk portvinsdoft med inslag av torkad frukt, rostat bröd och kryddor. Mjuk och harmonisk smak med toner av sylt och apelsin. Lång eftersmak. Passar utmärkt att dricka till smakrika ostar, söta desserter, mörk choklad eller som avslutning på en god måltid.
Vinet har fått höga betyg i flera internationella provningar, bland annat 92 poäng av Robert Parker, The Wine Advocate. Nr 92222 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Pris 499 kr.