Duncan Taylor, whisky utan kompromisser!

Granqvist Beverage House lanserar en hel bukett rariteter från Duncan Taylor Scotch Whisky Limited i Aberdeenshire. Duncan Taylor är i dag ett av få fristående, familjeägda företag i den skotska whiskyvärlden och har en av världens största privata samlingar av exklusiv whisky.

 
Duncan Taylor är en så kallad Independent Bottler, som köper in och lagrar whisky från de bästa och mest kända destillerierna i Skottland. I den ståtliga, stengrå anläggningen i Huntly, finns fatlagring, tunnbinderi och flasktappning.

Företaget grundades i Glasgow 1938 av den amerikanske köpmannen Abe Rosenberg. Affärsidén gick ut på att köpa fat från skotska destillerier och sälja dem vidare till företag som blandade olika sorters whisky för att sedan saluföra dem under eget varumärke.

Abe Rosenberg kom att bli en whiskyälskare av stora mått och började under 1960-talet köpa nydestillerad maltwhisky för lagring. Små småningom hade han en av världens största privata whiskysamlingar.

 

 

Abe Rosenberg avled 1994 och sedan 20 år tillbaka är det Euan Shand som äger Duncan Taylor och för grundarens arv vidare – med den äran. Egentligen hade Euan Shand fått i uppdrag att hitta en köpare som kunde ta över företaget. Efter grundarens död drevs det vidare av en stiftelse vars syfte var att säkra driften och hitta en ny ägare. Men den inhyrde konsulten blev själv den nye ägaren! I dag är Euan Shand en välkänd person i whiskyvärlden, precis som hustrun Moji Shand, som också är delägare och har en chefsposition i företaget.

Granqvist Beverage House lanserar nio sorter från Duncan Taylor i Systembolagets beställningssortiment. Fem från serien The Octave, tre från Rare Aduld Grain och en från Dimensions. Samtliga är Cask strength.

– The Octave är ett unikt koncept som fått många utmärkelser, säger Fergus Simpson.

–  I våra experiment har vi kommit fram till att det blir mer interaktion mellan fat och whisky på kortare tid i ett litet fat än i ett stort under längre tid. När trä, luft och alkohol får samspela i litet utrymme resulterar det i en välbalanserad whisky med stor fräschör, balans och komplexitet.

Duncan Taylors kunniga personal flyttar den inköpta whiskyn från originalfaten till sina egna, specialtillverkade oktavfat. Octave kommer från latinets octava – åttonde eller åttondel – i det här fallet en åttondel av ett sherryfat som rymmer mellan 60 och 70 liter. De begagnade sherryfaten – som använts för att lagra Oloroso eller Pedro Ximénes – plockas isär i tunnbinderiet och binds sedan till nya fat som rymmer ungefär en åttondel av originalfatets storlek.

– Vi håller noggrann uppsikt över lagringen i de små faten, säger Fergus Simpson. Efter tre månader tar vi ett smakprov för att stämma av mognaden. Sedan får whiskyn mogna ytterligare en tid, som mest nio månader. När vi anser att den är klar tömmer vi varje fat för sig. Ett fat brukar bli mellan 60 och 100 flaskor.

Men de små faten har en stor andel ”Angels Share”, uppåt tio procent dunstar helt enkelt bort, allt beroende på kvaliteten på fatet och hur länge whiskyn lagras.

– Vi är oerhört stolta över vår Octave-serie, säger Fergus Simpson, som är gift med en svenska och också talar lite svenska. Nu har vi fler än 45 olika sorter och de är efterfrågade över hela världen!

Serien Rare Aduld Grain består av whisky som tillverkas av annan råvara än korn. Av de tre sorter vi tagit hem görs en på majs och två på vete.

Serien Dimensions innehåller de mest exklusiva sorterna – whisky utan kompromisser som Duncan Taylor beskriver det.

 

 

Många toppdestillerier ser om sina hus och börjar bli försiktiga med att sälja till oberoende buteljerare. De vill lagra sin whisky själva och därmed öka sina inkomster. Därför har Duncan Taylor planer på att bygga ett eget destilleri för att säkra tillgången till lagrad skotsk whisky även för kommande generationer.

– Vi har alla tillstånd som behövs och tillgång till källvatten av bästa kvalitet, säger Fergus Simpson, varumärkesansvarig på Duncan Taylor. Att bygga ett destilleri är inte oöverkomligt dyrt, problemet är att driva det. Kostnaderna för att köpa in fat är väldigt höga, whiskyn ska lagras i tre, fem eller kanske till och med tolv år innan det blir någon inkomst överhuvudtaget. Bygga ska vi, men vi vet inte när!

 

FYRA NYHETER FRÅN DUNCAN TAYLOR!

 

Caledonian 1987 Single Grain 31 YO, Rare Aduld Grain
Grainwhisky (majs) från Caledonian Distillery som lades ner 1988. Mycket prisvärd med tanke på åldern och att destilleriet är borta sedan länge. Stor doft av choklad och vanilj samt viss rökighet. Stor len smak med diskret sötma. Nummer 82285, pris 2.195 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Benriach 2011 Peated Single Malt 8 YO, Octave Range
Single Malt från Benriach Distillery i Speyside. En peated – det vill säga rökig – whisky som lagrats i sherryfat. Smaken blir därmed lite rikare, fruktigare och kryddigare. Doften är lätt med fruktiga toner. Smaken blommig och fruktig med toner av karamell, kanel och kryddnejlika. Nummer 80402, pris 1.095 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Girvan 2007 Single Grain 12 YO, Rare Aduld Grain
Grainwhisky (vete) från Girvan Distillery som ägs av William Grant & Sons. Fin doft av nötter, choklad, knäck och vanilj. Smaken är lång och storslagen med knäckiga och lena toner. Nummer 81441, pris 895 kronor. BESTÄLL HÄR!

 

Invergordon 1990 Single Grain 30 YO, Rare Aduld Grain
Grainwhisky (vete) från ett av Skottlands nordligaste destilleri. Fin doft med inslag av kola och fruktkaka med ton av kokos och mynta. Härlig, något torr smak med inslag av karamell, muskot och kryddnejlika. Nummer 80610, pris 1.995 kronor. BESTÄLL HÄR!